Americanii Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson, laureaţii premiului Nobel pentru Economie pe 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Americanii Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson, laureaţii premiului Nobel pentru Economie pe 2009

Monden 13 Octombrie 2009 / 00:00 367 accesări

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, economiştilor americani Elinor Ostrom - prima femeie care obţine prestigioasa distincţie - şi Oliver E. Williamson, pentru studiile lor din domeniul guvernanţei economice. Comitetul Nobel a decis să acorde distincţia cercetătorilor americani Elinor Ostrom, pentru analiza guvernanţei economice, mai ales a bunurilor comune şi lui Oliver E. Williamson, pentru analiza guvernanţei economice şi a limitelor firmelor. În 2008, premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit americanului Paul Krugman, pentru analiza modelelor de comerţ şi localizarea activităţii economice.

Sezonul premiilor Nobel pe 2009 a debutat luni, pe 5 octombrie, cînd cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak au fost recompensaţi cu premiul pentru Medicină, pentru descoperirile lor asupra telomerazei, o enzimă care protejează cromozomii împotriva îmbătrânirii. Marţi, cercetătorii Charles K. Kao, Willard S. Boyle şi George E. Smith, consideraţi părinţii fibrelor optice şi ai imagisticii digitale, au primit premiul Nobel pentru Fizică. Premiul Nobel pentru Chimie pe 2009 a fost decernat miercuri, cercetătorilor american de origine indiană Venkatraman Ramakrishnan, american Thomas A. Steitz şi israelian Ada E. Yonath, pentru studii efectuate asupra ribozomilor. Premiul Nobel pentru Literatură pe 2009 a fost atribuit joi, scriitoarei născute în România, Herta Muller, ale cărei opere prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România. Premiul Nobel pentru Pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, a fost acordat vineri, 9 octombrie, preşedintelui american, Barack Obama.

Premiul Nobel este însoţit de un cec de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), sumă ce poate fi împărţită între cel mult trei laureaţi. Ceremonia de înmînare a premiilor Nobel are loc, potrivit tradiţiei, pe 10 decembrie. Premiile Nobel sînt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru Economie, instituit în 1968, de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.



12