Americanii îşi păstrează optimismul faţă de războiul din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Americanii îşi păstrează optimismul faţă de războiul din Irak

Externe 31 August 2007 / 00:00 653 accesări

Majoritatea opiniei publice americane, (54%), este de părere că SUA nu au pierdut războiul din Irak, potrivit unui sondaj realizat cu 15 zile înainte de publicarea unei evaluări a strategiei administraţiei Bush. Generalul David Petraeus, comandantul forţei multinaţionale în Irak şi ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, vor prezenta, la mijlocul lunii septembrie, o evaluare decisivă a situaţiei din Irak şi a rezultatelor strategiei decise în ianuarie de George W. Bush.

Potrivit studiului UPI/Zogby, americanii au păreri împărţite în legătură cu rezultatele noii strategii a preşedintelui american în Irak: dacă 49% sînt de părere că trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în 2007 nu a dat roade, 45% consideră contrariul, că întăririle au fost eficiente. Democraţii, adversarii Casei Albe şi majoritari în Congres, sînt, majoritatea (86%), de părere că noua strategie nu a funcţionat şi că eforturile de război au eşuat (66%) faţă de 11%, respectiv 9% dintre republicani care consideră acelaşi lucru. 34% nu cred că o victorie a SUA în Irak este posbilă, în timp ce 37% sînt de părere că victoria va fi obţinută atunci cînd Guvernul de la Bagdad va prelua controlul asupra securităţii teritoriului. Majoritatea persoanelor chestionate consideră că invazia americană din 2003 nu a fost pregătită suficient: 80% cred că administraţia Bush nu a planificat într-o manieră adecvată strategia de după război, iar 72% nu cred că faza ocupaţiei a fost gestionată corect. Mulţi americani spun că şi-au pierdut încrederea în preşedinte (60%), în Congres (73%) şi în agenţiile americane de informaţii (63%) în urma războiului.

Indiferent de opinia lor politică, 27% dintre americani consideră drept pozitiv modul în care preşedintele Bush a gestionat războiul din Irak, faţă de 24% dintre persoanele cu drept de vot care erau de aceeaşi părere în luna iulie. Pe de altă parte, acţiunile Congresului în acest domeniu au mulţumit numai 3% dintre persoanele chestionate, democraţii fiind cei mai severi în acest sens: 95% au dat o notă proastă congresmenilor în această privinţă. Doi candidaţi republicani la Casa Albă sînt consideraţi mai apţi de a gestiona conflictul din Irak - Rudy Giuliani (cu o susţinere de 14%) şi Fred Thompson (11%) - decît omologii lor democraţi - Hillary Clinton (10%) şi Barack Obama (9%). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 6.711 adulţi, în perioada 17 - 20 august, cu o marjă de eroare de 1,2%.

Taguri articol


12