De ani buni, şi în România sunt purtate o serie de discuţii privind implementarea sistemului de telemedicină, sistem care poate fi salvator în multe situaţii, în special în zonele izolate. Nu de puţine ori, acolo unde telemedicina este funcţională la parametrii impuşi, s-a dovedit că este extrem de utilă şi că schimbul de experienţă între cadrele medicale, dar şi indicaţiile acordate medicilor de la ţară, din cabinete medicale mici, din partea colegilor care profesează în mari centre medicale, au salvat vieţile pacienţilor. În zonele defavorizate, unităţile medicale nu au specialişti, nu au dotări, aşa că şi viaţa bolnavilor, până la sosirea unui echipaj medical de urgenţă, este pusă în pericol. Din păcate, subfinanţarea sistemului sanitar din România n-a făcut altceva decât să stopeze dezvoltarea telemedicinei în mediul rural din ţară, în localităţi îndepărtate.
AJUTOR EXTERN Specialişti ai Ministerul Sănătăţii (MS) au primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare 422.786 dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale izolate. Acordul de finanţare dintre americani şi MS s-a semnat ieri la sediul Ambasadei USA de către Duane Butcher, adjunctul şefului Misiunii Diplomatice SUA, şi subsecretarul de stat MS, dr. Raed Arafat. „Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Oficialul MS a mai subliniat că implementarea unui astfel de sistem în România vine în favoarea oamenilor.
ROMÂNIA ARE O EXPERIENŢĂ DE 9 ANI ÎN DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE TELEMEDICINĂ.
Potrivit reprezentanţilor MS, sistemul actual priveşte, în special, relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Tg. Mureş, în prezent, în sistemul sanitar se testează al treilea nod de telemedicină, care este la Iaşi şi prin care sunt conectate 30 de spitale din zona Moldovei. „Acest sistem poate fi aplicat şi cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene”, potrivit MS.