Americanii s-au adunat cu mic, cu mare să serbeze 240 de ani de independență și, în acest context, jurnaliștii de la Russia Today nu au ratat ocazia de a vorbi cu liderii mișcării de independență din statele Texas și California despre posibilitatea ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să aibă loc secesiunea, într-un efort de a întemeia state suverane și independente. Se pare că referendumul de ieșire a Marii Britanii din UE i-a însuflețit pe secesioniștii americani în idealurile lor de separare de Washington, susțin jurnaliștii Russia Today.
Mișcarea Naționalistă din Texas, care numără circa un sfert de milion de susținători, a cerut deja guvernatorului texan organizarea unui referendum pentru separarea Texasului de restul SUA. În afară de...#Texit, există o mișcare cu idealuri similare și în statul California, care nu numai că este cel mai populat stat al SUA, ci are și o economie de calibrul Franței. Mulți californieni și texani s-au săturat însă să își vadă dolarii din taxele și impozitele plătite de ei ajungând pe masa Washingtonului.
RT:Credeți că o eventuală ieșire din SUA ar avea efecte pozitive?
Louis J. Marinelli, președintele campanieiYes California Independence:N-aș spune că obligatoriu toate statele ar avea beneficii de pe urma independenței. Campania noastră se concentrează pe viitorul Californiei ca stat independent. Și noi credem categoric că atât California, cât și Texasul, probabil, pot deveni state independente cu beneficii clare pentru populația lor.
RT: De ce credeți că este mai bine pentru California să fie stat independent?
LJM:Noi din California subvenționăm celelalte state ale uniunii și, ca rezultat, pierdem în fiecare an zeci și câteodată sute de miliarde de dolari, ajutând cu banii din taxele și impozitele noastre state ca Alabama, Mississippi și altele. În consecință, noi nu ne putem folosi de banii noștri pentru lucrările noastre de infrastructură, drumuri, autostrăzi, pentru sistemul nostru de sănătate sau pentru educație. Deci, independența Californiei ne-ar permite să investim banii din taxele și impozitele noastre în aceste priorități ale noastre.
RT:Cum credeți că ați putea organiza această ieșire a Californiei din federație?
LJM:Aici, în California, funcționează un sistem unic. Avem un sistem de vot care permite cetățenilor să propună la vot o inițiativă, prin prezentarea unei liste cu 200.000 de semnături în favoarea ei. Intenționăm să începem anul viitor să strângem semnăturile care ne-ar permite organizarea referendumului pentru independență la alegerile din anul 2020. Am organizat un sondaj de opinie, deja, în rândul a 9.000 de californieni, despre independența statului și 41% au fost în favoarea acesteia. Deci, încă nu avem majoritate, dar în patru ani, până la alegerile din 2020, avem timp să schimbăm mentalitatea oamenilor și să obținem încă zece procente de voturi pro-independență. Un aspect important în eforturile noastre de obținere a independenței ar fi că SUA, ca parte a ONU, semnatare ale Chartei ONU pentru Drepturile Omului, garantează dreptul cetățenilor lor la autodeterminare. Constituția SUA spune că orice tratat ratificat devine lege în teritoriu, așadar Charta ONU, fiind ratificată, este lege în California și în SUA și vom invoca acest lucru pentru a ne cere respectarea dreptului nostru la autodeterminare. Aceasta este o metodă pacifistă, legală și constituțională pe care intenționăm să o folosim și de aceea ne-am simțit atât de încurajați de rezultatul referendumului din Marea Britanie de ieșire din UE. Noi spunem să lăsăm poporul să decidă chestiunea independenței Californiei.
RT:De ce credeți că Texasul ar trebui să devină stat independent?
Daniel Miller, președinteleTexas Nationalist Movement:La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, erau 54 de țări recunoscute în întreaga lume, iar la finele secolului XX erau 192. Avem toate motivele de top să vrem independența. Suntem a noua sau a zecea economie a lumii; pompăm în bugetul SUA 400 de miliarde de dolari anual, din taxele și impozitele noastre. Cred că lumea ar trebui să spună că, dacă Texasul nu reușește să se descurce ca stat independent, atunci cine ar putea să o facă?! Să fim cinstiți, un referendum este declarația voinței populare și tot ce am văzut în lume la capitolul declararea independenței ca stat a culminat cu un referendum. Să lăsăm poporul să decidă cum vrea să se guverneze. Căutăm texanii dornici de un stat independent pentru că vrem să inițiem procesul de votare. Scopul nostru a fost încă de la început să organizăm un referendum pentru independența Texasului și exact asta vom face.
RT: Poate Brexitul să fie o sursă de inspirație pentru mișcarea texană de independență?
DM:Nu este niciun dubiu că ne inspiră. În SUA sunt multe state donatoare și asta au simțit și britanicii, că dădeau mai mult decât primeau în UE. Asta se întâmplă și în Texas, noi dăm Washingtonului 400 de miliarde de dolari anual și primim înapoi doar o fracție din ei și banii ăștia nu sunt folosiți să rezolvăm provocările cu care ne confruntăm aici. Este un sentiment crescând de nemulțumire în Texas, trebuie să trăim după 180.000 de pagini de legi federale, reguli și regulamente care sunt administrate de 440 de agenții și comisii guvernamentale cu 1,5 milioane de birocrați angajați. În loc să investim banii din taxele și impozitele noastre în securizarea frontierelor cu Mexicul, în infrastructură, educație și sănătate, noi trebuie să le explicăm oamenilor că nu avem suficienți bani pentru problemele noastre pentru că banii noștri ajung la Washington. Asta face să crească sentimentul că Texasul este cel mai bine condus și administrat de texanii lui.