„Amforiştii” de la malul mării, premiaţi la Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Amforiştii” de la malul mării, premiaţi la Bucureşti

Cultură 27 August 2011 / 00:00 443 accesări

Deşi sunt diferiţi ca formaţie profesională, au o pasiune comună: artele plastice, care i-au determinat să se reunească în cadrul unei asociaţii sub auspiciile căreia îşi exersează aptitudinile şi talentul. Este vorba despre artiştii de la malul mării, care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Careului Artelor „Amfora” al Cercului Militar Constanţa. Deşi criza economică i-a afectat, în mod direct, „amforiştii” nu renunţă la numele care i-a consacrat în peisajul de la malul mării. Astfel, s-au prezentat şi pe simezele Cercului Miliar Naţional, la Galeria Artelor, cu o expoziţie al cărei titlu s-a dorit a fi o carte de vizită care să le facă cinste: „Amfora - artiştii de la malul mării”.

PREMII PENTRU MARINE Mai mult, ei au demonstrat că arta lor poate fi apreciată de publicul larg şi chiar premiată, ceea ce s-a şi întâmplat la cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Naţional de Pictură Marină „Dimitrie Ştiubei”, din capitală, organizat de Liga Navală Română. În urma deliberării juriului, şase constănţeni au fost recompensaţi cu premii pentru talentul lor. La secţiunea Pictură, Premiul I i-a revenit lui Marian Sârbu, al cărui „Pod de la Costineşti”, imortalizat pe pânză, a câştigat admiraţia publicului, dar şi a juriului. De asemenea, „Ploaia pe mare” a Niculinei Dobre a obţinut Premiul al II-lea, iar pe locul al III-lea s-au situat Chirică Ivanof, cu „Marea în furtună” şi Marcel Tudor, cu „Ţărm la Costineşti”. O menţiune specială i-a revenit Alexandrinei Macarov, pentru lucrarea „Marină II”. De asemenea, la secţiunea Grafică, s-a remarcat Vasilica Pop, care a obţinut Premiul al II-lea, pentru „Cazinoul din Constanţa”.

Expoziţia, găzduită de Cercul Militar Naţional, a cuprins şi peisaje citadine tomitane, care surprind aspecte din zona peninsulară a Constanţei. Pe simeze s-au aflat lucrări semnate de: Rareş Alexandrescu, Gabriel Balasz, Liviu Băiţel, Gheorghe Caraiman, Cosmin Ciocan, Niculina Dobre, Marian Dumitrescu, Radu Horobăţ, Chirică Ivanof, Alexandrina Macarov, Vasile Munteanu, Corneliu Nazarevsky, Vasilica Pop, Iuliana Rusu, Marian Sârbu, Paul Teodorescu, Marcel Tudor şi Niculina Vizireanu. Expoziţia a avut şi un motto celebru, de Charles Baudelaire, care reflectă ataşamentul afectiv al protagoniştilor, pentru spaţiul de care aparţin: „Om liber, tu vei iubi întotdeauna marea”.

Taguri articol


12