„Amintiri despre o flotă pierdută”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial de excepţie

„Amintiri despre o flotă pierdută”

Cultură 11 Octombrie 2011 / 00:00 935 accesări

Iubitorilor de cultură li s-a pregătit, în această săptămână, un eveniment editorial de excepţie: lansarea cărţii-document „Amintiri despre o flotă pierdută”, structurată în două volume: „Navele româneşti ale Dunării şi Mării“ şi „Voiaje neterminate”, semnată de Constantin Cumpănă şi Corina Apostoleanu. Manifestarea va avea loc, joi, de la ora 17.00, în aula Bibliotecii Judeţene (BJ) „Ioan N. Roman”.

Acest inedit proiect de colaborare profesională între un jurnalist de investigaţie, cu o vastă experienţă în domeniu, Constantin Cumpănă - autor şi coautor a nu mai puţin de patru volume-document, dintre care trei abordează pagini îndoliate din istoria navală românească şi un reputat filolog, criticul literar şi bibliograful Corina Apostoleanu, de la BJ Constanţa, s-a concretizat într-o valoroasă şi amplă lucrare. „Într-adevăr, domeniul meu de specialitate este altul, filologie şi biblioteconomie, dar am considerat că pot să colaborez la acest volum împreună cu jurnalistul Constantin Cumpănă, în calitate de co-autor, pentru că această carte nu conţine numai date şi informaţii tehnice privitoare la navigaţie şi nave, ci conţine şi foarte multe referinţe din diverse tipuri de documente, ca de exemplu presă veche sau chiar literatură, care întregesc această parte tehnică. Nu a fost tocmai uşor pentru mine să abordez acest domeniu”, a spus dr. Corina Apostoleanu, care nu se află la prima colaborare cu apreciatul jurnalist Constantin Cumpănă, fiind consultantul literar al volumului „Terente”.

AMINTIRI, ÎN 1000 DE PAGINI Valoroasa carte-document, „Amintiri despre o flotă pierdută”, publicată sub egida editurii „Telegraf Advertising“ şi tipărită la INFCON Constanţa, în condiţii grafice deosebite, este în format A4 şi reuneşte peste 1.000 de pagini, dar şi peste 500 de fotografii color. Volumul I „Navele româneşti ale Dunării şi Mării“ este prefaţat de un apreciat profesionist în domeniu, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, de la Muzeul Marinei Române, iar prefaţa celui de-al doilea tom, „Voiaje neterminate”, care întregeşte „Amintiri despre o flotă pierdută”, este semnată de dr. Carmen Irène Atanasiu, distins specialist în istoria marinei române. „Tot ceea ce este prezentat în această carte este real, nimic nu a fost inventat, oamenii şi navele au existat cu adevărat, s-au născut, au trăit şi au murit sau au dispărut aşa cum le-a fost soarta hărăzită de Dumnezeu, iar noi nu am făcut decât să căutăm în Trecut, pentru cei din Prezent şi Viitor“, spun autorii, în argumentul lucrării.

LUCRĂRI DE REFERINŢĂ Apreciatul jurnalist de investigaţie Constantin Cumpănă a semnat, până în prezent, trei lucrări de referinţă privitoare la cele mai mari catastrofe navale cunoscute în România: „Tragedia navei „Independenţa” - cea mai mare catastrofă navală din istoria navigaţiei maritime româneşti” (2006), „Catastrofa navei „Unirea” - cel mai mare accident naval mondial din anul 1982” (2007), „Naufragiul navelor Paris şi You Xiu - cel mai mare accident naval din istoria portului Constanţa” (2008), ultimele fiind semnate alături de fiul său, Andrei-Dorian Cumpănă. Acestor volume li se alătură un alt volum la fel de important, dar de altă factură, „Terente” (două volume - 2009), care aduce în prim plan viaţa controversatului personaj interbelic Terente, cel supranumit „regele bălţilor”, unul dintre „eroii” negativi ai mitologiei naţionale. Prefaţa volumului „Terente” este semnată de dr. Corina Apostoleanu.



12