Amintiri fotografice despre turcii și tătarii dobrogeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie

Amintiri fotografice despre turcii și tătarii dobrogeni

Cultură 10 Octombrie 2014 / 00:00 1906 accesări

Istoria turcilor și tătarilor dobrogeni, recuperată din fotografii încărcate cu valoare afectivă greu de redat în cuvinte, poate fi „privită”, până pe 24 octombrie, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC). Cele peste 30 de fotografii care alcătuiesc expoziția „Turcii și tătarii din Dobrogea. Amintiri” redau crâmpeie din viața de familie a celor două minorități - nuntă, circumcizie, înmormântare -, dar și aspecte care țin de cultura, religia și modul de petrecere a timpului liber. Imaginile alb-negru provin din colecțiile personale „Guner Akmolla”, „Emin Emel” și „Kyanie Rustem și Senie Rașid” și din cea a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Filiala București. Aceste fotografii reconstituie istoria turcilor și tătarilor din Dobrogea, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în ultimul deceniu al veacului al XX-lea.

CĂLĂTORIE ÎN TIMP, LA INAUGURAREA MOSCHEII „CAROL I” Printre fotografiile cu turci și tătari îmbrăcați în port tradițional, prezenți la diferite evenimente, se află și o imagine de la ceremonia de inaugurare a Moscheii „Carol I”, care a avut loc pe 31 mai 1913, în prezența regelui și a reginei Elisabeta.

„Expoziția onorează poporul meu tătar și turc din Dobrogea. Noi am venit pe aceste meleaguri cu sute de ani în urmă, dar ne-am păstrat intacte tradiția, obiceiurile, credința. Eu văd în aceste fotografii lumina care nu se va stinge niciodată, deoarece oamenii înving toate greutățile și merg înainte, fie bucurându-se, fie întristându-se, dar uniți, fie ei tătari, turci, greci, armeni sau români”, a spus scriitoarea Guner Akmolla. „Dintre aceste fotografii, cea mai dragă îmi este cea care surprinde evocarea eroului național Necip Haci Fazîl, la mormântul său din satul Azaplar (Tătaru), unde se află o mare parte a familiei mele dispărute. Aș dori să vină să vadă această expoziție cât mai mulți vizitatori, în special tinerii, pentru că numai așa vor înțelege că ne datorează nouă ceea ce le cerem lor”, a mai spus Guner Akmolla.

ISTORIA DIN SUFLETE „Ideea acestei expoziții a început în anul 2013, când, în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN) din Cluj-Napoca, am inițiat o serie de campanii de teren în comunitățile din Dobrogea, atât din mediul rural, cât și din cel rural. Cu acest prilej am realizat o serie de interviuri semi-structurate și ne-am dat seama că fotografiile reprezintă un eveniment foarte valoros, care produce rememorări. De aceea, am decis să transpunem în imagini o istorie venită din interior, dinspre membrii comunității, o alternativă la istoria oficială văzută prin ochii cercetătorului, care va constitui obiectul mesei rotunde de mâine (n.r. astăzi)”, a spus ieri, la vernisajul expoziției, cercetătorul ISPMN, Adriana Cupcea.

Masa rotundă cu tema „Construcția identitară la turcii și tătarii din Dobrogea” este programată astăzi, începând de la ora 9.00, în aula „Adrian Rădulescu”.

Cele două evenimente sunt organizate de ISPMN Cluj-Napoca și Institutul de Turcologie și Studii Central Asiatice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“, în parteneriat cu MINAC.

Taguri articol


12