Amnesty International cere Italiei să oprească evacuările forţate ale rromilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Amnesty International cere Italiei să oprească evacuările forţate ale rromilor

Monden 12 Martie 2010 / 00:00 399 accesări

Amnesty International cere autorităţilor italiene să oprească un program controversat care a dus la evacuarea forţată a sute de rromi, apreciind că acesta încalcă drepturile omului. Într-un raport intitulat The Wrong Answer - Italy’s Nomad Plan, în traducere Răspunsul greşit: Planul nomad al Italiei, AI avertizează că acest program, care a fost iniţiat în iulie 2009, încalcă drepturile a mii de rromi. Măsurile vizează distrugerea a peste 100 de aşezări ale rromilor din capitala italiană, aproximativ 6.000 de rromi urmând să fie mutaţi în doar 13 tabere noi sau extinse de la periferia oraşului. Planul ar putea lăsa fără locuinţă peste 1.000 de persoane.

Evacuările fără o consultare prealabilă şi fără oferirea unei cazări alternative corepunzătoare pentru toţi cei afectaţi reprezintă o încălcare a drepturilor omului. În ultimele luni, sute de familii de romi au fost evacuate din cel puţin cinci tabere diferite. Mai mulţi lideri ai rromilor au fost consultaţi, înainte de închiderea taberei Casilino 900, una dintre cele mai mari de acest fel din Europa, în februarie anul trecut. Însă, potrivit standardelor de apărare a drepturilor omului, este necesară consultarea tuturor persoanelor evacuate. AI critică faptul că autorităţile italiene nu oferă rromilor soluţii alternative adecvate de cazare, acest fapt amplificând obstacolele şi discriminarea cu care comunitatea se confruntă în încercarea de a obţine un loc de muncă prin care să-şi poată permite închirierea unor locuinţe private. Organizaţia este de părere că “planul nomad” al autorităţilor italiene, în forma sa actuală, duce la discriminări împotriva unor grupuri minoritare.

Se estimează că între 12.000 şi 15.000 de rromi trăiesc în Roma şi în împrejurimi. Aproximativ 3.000 dintre aceştia sunt de etnie sinti, aceasta având rădăcini adânci în Italia. Începând din anii \'60, mulţi rromi au venit din fostele state iugoslave. În ultimii zece ani, un număr semnificativ de rromi au sosit în Italia din noile state membre UE, în special din România. Majoritatea rromilor din capitala italiană trăiesc în tabere improvizate, doar câteva mii având o locuinţă permanentă. În raportul său, Amnesty International prezintă şi cazuri individuale ale unor rromi din Italia, printre aceştia aflându-se şi românii de etnie romă Maria Dumitru şi Marius Alexandru, ambii de 28 de ani, care au împreună trei copii. Din 2004, când au ajuns în Italia, au fost evacuaţi din taberele lor de cinci ori, de fiecare dată fără a li se oferi o cazare alternativă.



12