În România, nepotismul a devenit din ce în ce mai înfloritor și a cuprins toate ramurile și domeniile societății, inclusiv una dintre cele mai importante instituții ale țării - Parlamentul. Potrivit documentelor oficiale, în ultimii ani, 32 de deputați și senatori şi-au angajat rudele la birourile parlamentare pentru ca beneficiile financiare puse la dispoziţie de Camera Deputaţilor sau Senat să rămână în familie. Chiar dacă este considerată o instituție controversată, fiind acuzată că a făcut jocuri politice, Agenția Națională de Integritate (ANI) a arătat că aproape un sfert de milion de euro a ajuns în buzunarele rudelor deputaților și senatorilor, lucru interzis de Codul Penal și de Legea nr. 161/2003. Inspectorii ANI au descoperit cum frați, fiice, fii, nore, cumnați sau soții de politicieni au ajuns să lucreze la birourile parlamentarilor în posturi de şefi de cabinet, consilieri, experţi, referenţi sau şoferi. Primeau câteva mii de lei pe lună, așa că prejudiciul pentru cinci ani de activitate se ridică la câteva sute de mii de lei din bani publici. Mulți dintre acești parlamentari au fost condamnați pentru nepotisme. Este și cazul deputatului Andrei Miroslav Merka, pe care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. El a ajuns în această situație după ce şi-a angajat părinţii la biroul parlamentar. Printre cei care au mai fost acuzați de conflict de interese se mai numără deputatul Mădălin Voicu, care și-a angajat nora, pentru o perioadă scurtă, în funcția de consilier la cabinetul său și a plătit-o cu 3.300 de lei pe lună.
PARLAMENTARII SCAPĂ DE BELELE
Pentru a scăpa de gheara ANI, deputații Florin Iordache, Daniel Florea și Marton Arpad au inițiat un proiect legislativ prin care senatorii și deputații care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 21 august 2013 să nu poată fi acuzaţi de conflict de interese. Amintim că statutul deputaților și senatorilor a fost modificat în 2013, în sensul că membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajați la biroul parlamentar. Această restricție nu a existat în statut înainte de modificarea din 2013. Proiectul celor trei parlamentari a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al celor două Camere, cu 306 voturi „pentru“ şi o abţinere.
DOSARELE PE ROL NU SUNT AFECTATE
ANI anunță că decizia Parlamentului nu afectează cele 29 de dosare aflate pe rolul instanțelor și care vizează infracțiunea de conflict de interese. Conducerea Agenției a precizat că, în perioada 2011 - 2015, a constatat, în cazul deputaților și senatorilor, 56 de situații de conflicte de interese de natură administrativă și 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală.