Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a propus decretarea unei amnistii pentru manifestanţii arestaţi în cursul mişcării de contestare din ultimele săptămâni, a anunţat Preşedinţia, vineri, înaintea unor negocieri cu opoziţia.
Aproximativ 4.000 de manifestanţi pro-europeni se aflau vineri în Piaţa Independenţei (Maidan Nezaliojnosti) din Kiev, în cea de-a 23-a zi de proteste ca urmare a suspendării Acordului de Asociere la UE de către actualul Guvern al premierului Mykola Azarov. Deşi autorităţile ucrainene au reluat negocierile cu UE în vederea semnării Acordului de Asociere - care trebuia să aibă loc la summitul Parteneriatului Estic de la sfârşitul lunii noiembrie, de la Vilnius (Lituania) -, oamenii continuă să protesteze, cerând acum demisia Guvernului şi a preşedintelui, precum şi alegeri anticipate. Cea mai mare concentrare de manifestanţi se află în continuare în Piaţa Independenţei din centrul Kievului. Nu au fost semnalate încălcări grave ale ordinii publice de către manifestanţi, care şi-au extins, joi, baricadele pe bulevardul Kreşciatik. În total, 1.900 de poliţişti au fost mobilizaţi să asigure securitatea în capitala ucraineană, în cursul nopţii de joi spre vineri. Începând cu 21 noiembrie, Ucraina se confruntă cu un val de proteste populare. În noaptea de marţi spre miercuri, scutierii au împins manifestanţii din Piaţa Independenţei şi au demontat baricadele ridicate de aceştia, însă a doua zi, la locul acestora au fost ridicate altele noi, din scândurile băncilor de pe stradă, ghene de gunoi, anvelope şi saci cu zăpadă stropiţi cu apă. Opoziţia ucraineană şi-a convocat simpatizanţii la o amplă acţiune de protest la sfârşitul acestei săptămâni, la Kiev. Pe fondul acestui anunţ, presa apropiată Partidului Regiunilor (de guvernământ), al preşedintelui Viktor Ianukovici, a informat vineri că o garnitură cu 20.000 de susţinători ai preşedintelui din regiunea Doneţk va porni spre Kiev. Şi-au anunţat deplasarea la Kiev şi simpatizanţi ai partidului de la putere din Crimeea şi alte oraşe din sudul Ucrainei. Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule, a declarat joi că UE a convenit cu Ucraina cu privire la pregătirea unei foi de parcurs pentru implementarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE.
Cel mai bogat oligarh din Ucraina, Rinat Ahmetov, a denunţat, vineri, recurgerea inacceptabilă la forţele de ordine trimise împotriva manifestanţilor pro-europeni la Kiev şi l-a îndemnat pe preşedinte să negocieze cu opoziţia. Originar, ca şi preşedintele Viktor Ianukovici, din oraşul industrial Doneţk, acest oligarh este considerat eminenţa cenuşie a partidului aflat la putere şi principalul finanţator al acestuia. Experţii au relevat deja că postul său de televiziune, Ukraina, le-a dat cuvântul manifestanţilor, un gest fără precedent, interpretat ca o falie în loialitatea oligarhilor faţă de putere. Imperiul lui Ahmetov este constituit în principal din active în domeniul siderurgic, unul dintre sectoarele de export ale industriei fostei republici sovietice.