Peste 200.000 de sirieni au manifestat, vineri, pe străzile din Homs, în centrul ţării, unul dintre locurile simbolice ale mişcării de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH). Organizaţia a precizat că manifestanţii s-au mobilizat în aproximativ zece cartiere care se opun regimului, între care Baba Amro, asediat de un important număr de shabbiha, miliţiile loiale puterii, al-Khalidya, Deir Balaa, Jurat al-Shiyah, unde au defilat circa 10.000 de persoane, dar şi al-Inchaat. Un civil a fost ucis de forţele de securitate, în cartierul Deir Balaa. De asemenea, două tancuri au pătruns în cartierul al-Ghuta, pentru a dispersa manifestanţii, iar mai multe persoane au fost rănite de forţele de securitate şi lunetişti, în cartierele Bab Sebaa şi al-Qusur. În cartierul Hamra, înainte de rugăciune au fost arestate mai multe persoane. Oraşul Homs, asediat de armată, de câteva săptămâni, este numit ”capitala Revoluţiei”. Manifestaţii masive au avut loc şi în provincia Homs, în special la Talbise, Tal Kalah, Hula, a mai anunţat OSDH.
PROIECT RUSESC DE REZOLUŢIE ONU Rusia a surprins comunitatea internaţională, dezvăluind, joi, un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria. Rezoluţia condamnă violenţele comise de toate părţile, inclusiv utilizarea disproporţionată a forţei de către autorităţile siriene. În proiect este exprimată, de asemenea, îngrijorarea faţă de aprovizionarea cu arme, ilegală, a unor grupări înarmate din Siria. Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, a salutat imediat, ”un eveniment extraordinar, Rusia hotărând, în sfârşit, să renunţe la inacţiune şi să prezinte o rezoluţie cu privire la Siria”. Un alt diplomat occidental a apreciat, sub protecţia anonimatului, că proiectul este pentru moment, din punctul nostru de vedere, dezechilibrat. Consiliul de Securitate nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unei rezoluţii de condamnare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, deşi ONU a anunţat că din martie şi până în prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise în reprimarea manifestaţiilor din Siria. Rusia, care deţine, în această lună, preşedinţia Consiliului, şi-a utilizat votul de veto pe 4 octombrie, blocând un proiect de rezoluţie. China a utilizat, de asemenea, votul său de veto.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat miercuri că situaţia nu mai poate continua, referindu-se la reprimarea din Siria. El a apreciat că a sosit momentul unei acţiuni din partea comunităţii internaţionale. ”În numele umanităţii, este momentul ca această comunitate internaţională să acţioneze”, declara secretarul general al ONU. Miniştrii de Externe ai Ligii Arabe urmează să participe, sâmbătă, la o reuniune de urgenţă, la Cairo, pentru a răspunde unei propuneri a Damascului privind admiterea unor observatori pe teritoriul sirian, în schimbul anulării sancţiunilor decise de Ligă.