Ample bombardamente împotriva Statului Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ample bombardamente împotriva Statului Islamic

Externe 03 Decembrie 2014 / 00:00 735 accesări

Avioanele coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic (SI) au bombardat în ultimele patru zile zeci de vehicule şi baze, inclusiv mijloacele de război electronic ale unei garnizoane. Între 28 noiembrie şi 1 decembrie, avioanele şi dronele coaliţiei au bombardat în Siria combatanţii SI care asediază oraşul Kobane şi cartierele generale de la Rakka.

Bombardamentele au vizat la Rakka un tanc, alte 14 vehicule, o bază jihadistă şi ceea ce armata americană a descris ca fiind o garnizoană ce utiliza material electronic de război, precum şi un sistem de bruiaj electronic. Kobane, oraş situat la frontiera dintre Siria şi Turcia, este teatrul unor confruntări intense între combatanţii kurzi şi jihadiştii SI. Oraşul a fost obiectul a 17 dintre cele 27 de bombardamente efectuate în Siria în aceste patru zile, care au distrus şapte unităţi ale SI, două clădiri, trei tancuri şi patru vehicule, potrivit armatei americane. Un alt atac a vizat în Siria gruparea Khorassan, o reţea de foşti combatanţi al-Qaida cu baza în apropiere de Alep, care, potrivit Washingtonului, instigă la comiterea de atentate împotriva ţărilor occidentale. În Irak, 28 de bombardamente au vizat vehicule ale SI, echipamente de artilerie, baze şi poziţii de luptă în apropierea oraşelor Mosul, Tal Afar, Hit, Tikrit şi Ramadi. În Siria, la bombardamentele conduse de SUA au participat şi avioane din Bahrein, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. În Irak, au participat la raiduri și Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franţa şi Olanda.

Lupta se desfășoară pe toate planurile și armata libaneză a arestat o soţie şi un fiu ai liderului grupării SI, Abu Bakr al-Baghdadi în apropiere de frontiera cu Siria, în urmă cu zece zile, care se ascundeau sub identităţi false. Această tânără de naţionalitate siriană a fost arestată de către serviciile de informaţii militare în timp ce călătorea împreună cu fiul ei, în vârstă de 8 - 9 ani, în apropiere de oraşul din zona de frontieră Arsal. Ar fi vorba despre a doua soţie a lui al-Baghdadi. Arsal, la frontiera cu Siria, este una dintre puţinele localităţi sunnite aflate în mijlocul unor comunităţi şiite. Localitatea susţinea rebeliunea faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce majoritatea şiiţilor, dar mai ales Hezbollah, susţin regimul sirian.

Abu Bakr al-Baghdadi s-a proclamat pe 29 iunie „calif” al tuturor musulmanilor, prin gruparea sa care seamănă teroare în Irak şi Siria. Este liderul probabil al celei mai puternice, bogate şi brutale grupări jihadiste din lume, depăşind reţeaua Al-Qaida. Gruparea a preluat controlul unor porţiuni din Irak, în urma unei ofensive-fulger lansate la începutul lui iunie, care controlează teritorii vaste în Siria. Această influenţă teritorială şi abuzuri au determinat SUA să formeze o coaliţie internaţională care bombardează poziţii deţinute de către jihadişti şi să trimită aproximativ 3.100 de militari pentru a consilia forţele de securitate irakiene, depăşite de situaţie. Casa Albă nu susţine, însă, crearea unei zone de excludere aeriană între Siria şi Turcia, o idee apărată insistent de Ankara. Această propunere nu este o soluţie bună în acest stadiu, a declarat Josh Earnest, răspunzând unor articole din presa americană care sugerează o schimbare a poziţiei SUA asupra acestui subiect, după o vizită a vicepreşedintelui american Joe Biden în Turcia.



12