Universitatea „Andrei Şaguna” are oficial, de ieri, o sală specială, frumoasă ca un muzeu, dedicată cursurilor de limbă turcă, simpozioanelor şi atelierelor de creaţie pe care Clubul Culturii Turcice „Mustafa Kemal Atatürk”, înfiinţat în 2012, le va organiza pentru studenţi, elevi şi pentru toţi cei interesaţi de cultura şi civilizaţia din ţara lui Orhan Pamuk.
Inaugurarea sălii „Yunus Emre” a avut loc, ieri dimineaţă, în prezenţa preşedintelui Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, a consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan, şi a profesorilor universitari care au participat la simpozionul internaţional „Sari Saltuk Gazi. 750 de ani de la venirea sa în Balcani”. Printre aceştia s-au aflat rectorul Universităţii Trakya din Edirne, prof. univ. dr. Yener Yoruk, dar şi vicepreşedintele Centrului Cultural „Yunus Emre” din Ankara, Saban Cobanoglu, principalii organizatori ai amplului eveniment internaţional.
DOBROGEA MULTIETNICĂ, MULTICULTURALĂ ŞI MULTICONFESIONALĂ „Clubul Culturii Turcice „Mustafa Kemal Atatürk” şi sala „Yunus Emre” reprezintă permanenţa - permanenţa acţiunilor noastre în parteneriat, permanenţa fericitei colaborări şi convieţuiri în această Dobroge multietnică, multiculturală, multiconfesională”, a spus preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari.
După tăierea panglicii inaugurale a sălii „Yunus Emre” şi oferirea unor cărţi pentru biblioteca Clubului Culturii Turcice, manifestările s-au mutat în Sala Senatului, unde personalităţile invitate la eveniment au susţinut alocuţiuni.
PROTOCOL DE COLABORARE INTERUNIVERSITAR În cadrul festiv oferit de organizarea acestui dublu moment cultural, a fost semnat, în Sala Senatului, protocolul de colaborare între Universitatea Trakya din Edirne, Turcia, şi Universitatea „Andrei Şaguna”, în cadrul proiectului Univer-Sea.Net.
„Cuvântul care îmi place cel mai mult din limbile balcanice este „concret” şi cred că protocolul pe care îl semnăm astăzi (n.r. - joi) este un exemplu concret al colaborării cu Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa”, a spus rectorul Universităţii Trakya, prof. univ. dr. Yener Yoruk.
OASPEŢI PE MELEAGURILE LUI SARI SALTUK La eveniment a fost prezent şi şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf. „Le urez bun-venit oaspeţilor din Turcia pe aceste meleaguri ale lui Sari Saltuk (...), care pentru noi, musulmanii din România, are o semnificaţie deosebită, fiind prima persoană care a adus Islamul pe aceste meleaguri, în urmă cu 750 de ani”, a spus muftiul Muurat Iusuf.
Simpozionul internaţional „Sari Saltuk Gazi. 750 de ani de la venirea sa în Balcani”, ale cărui lucrări s-au desfăşurat în limba turcă, în Aula Universităţii „Andrei Şaguna”, în prezenţa a peste 30 de specialişti din Turcia, Albania, Macedonia şi Olanda, continuă până duminică, cu vizite documentare. Astfel, astăzi, participanţii la simpozion vor vizita mausoleul lui Sari Saltuk Gazi de la Babadag, iar mâine şi duminică, delegaţia străină va merge la Medgidia, respectiv Mangalia.
La eveniment au fost prezenţi şi prof. univ. dr. Mustafa Kayihan, preşedintele Asociaţiei Lingvistice Turce (instituţie înfiinţată, în 1932, chiar de Mustafa Kemal Atatürk), dar şi reprezentanţi ai Agenţiei Turce de Cooperare şi Dezvoltare.