Ample proteste de stradă în Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ample proteste de stradă în Liban

Externe 02 Decembrie 2006 / 00:00 570 accesări

Peste 200.000 de libanezi au participat, vineri, în centrul capitalei Beirut, la un protest organizat de Hezbollah, menit să înlăture de la putere Guvernul susţinut de Occident. Numeroşi membri ai forţelor de securitate, însoţiţi de vehicule blindate, au fost mobilizaţi în centrul şi la intrările în capitală. Mai mulţi soldaţi au folosit sîrmă ghimpată şi bariere de metal pentru a înconjura sediul Guvernului, din centrul oraşului. De altfel, reprezentanţii armatei au declarat că soldaţii nu vor interveni decît dacă vor apărea violenţe sau în cazul în care clădirile guvernamentale ar fi atacate. La o distanţă de mai puţin de 30 de metri s-au adunat manifestanţii, ce purtau steaguri libaneze şi pancarte prin care solicită formarea unui Guvern de uniune naţională.

Mişcarea prosiriană Hezbollah şi aliaţii săi au cerut cetăţenilor libanezi din toată ţara să participe la protestul care va fi urmat de manifestaţii pe termen nelimitat în faţa birourilor guvernamentale. Mişcarea Hezbollah, susţinută de Siria şi Iran, a criticat în mod repetat Cabinetul Siniora pentru ceea ce consideră că reprezintă un eşec de a susţine gruparea, în timpul conflictului din iulie-august cu Israelul. Totodată, a calificat Guvernul libanez drept o marionetă a Statelor Unite. Vicepreşedintele Hezbollah, şeicul Naim Kassem, a afirmat că protestele nu se vor încheia pînă ce Guvernul Siniora nu va fi înlăturat de la putere. Şi liderul opoziţiei creştine, aliată a grupării Hezbollah, Michel Aoun, a susţinut un discurs în timpul manifestaţiei. Acesta a declarat că premierul Fuad Siniora şi Guvernul pe care îl conduce trebuie să demisioneze.

Politicienii antisirieni care controlează Guvernul consideră că gruparea musulmană şiită şi aliaţii săi intenţionează să organizeze o lovitură de stat. Fuad Siniora a afirmat, joi, că Guvernul său nu va demisiona. Guvernul a fost afectat încă de luna trecută de demisiile a şase miniştri din partea opoziţiei şi de asasinarea, la 21 noiembrie, a ministrului Industriilor antisirian, Pierre Gemayel. Zeci de mii de persoane au participat la funeraliile acestuia de la Beirut, numeroşi participanţi acuzînd autorităţile de la Damasc de implicare în asasinat. La rîndul său, liderul druz Walid Jumblatt, cel mai proeminent lider antisirian, le-a cerut suporterilor să îşi păstreze calmul şi să evite confruntările stradale.

Numeroşi cetăţeni libanezi se tem că protestele vor deveni violente. Tensiunile dintre musulmanii sunniţi şi şiiţi sînt intense, precum şi între creştinii care susţin liderii aliaţi taberelor rivale. Partea antisiriană acuză opoziţia că vrea să înlăture de la putere Guvernul pentru a împiedica formarea unui tribunal internaţional, care ar urma să îi judece pe suspecţii în cazul asasinării fostului premier Rafic Hariri. Numeroase persoane consideră că Siria este implicată în asasinarea acestuia, în 2005. Siria a respins acuzaţiile dar a fost nevoită să îşi retragă trupele din Liban, la presiunile internaţionale exercitate de Statele Unite şi Franţa. O anchetă a Naţiunilor Unite a acuzat implicarea unor oficiali din cadrul serviciilor de securitate siriene şi libaneze în această crimă. Guvernul Siniora a aprobat, săptămîna trecută, planurile Naţiunilor Unite pentru înfiinţarea tribunalului Hariri.



12