Amploarea acţiunilor de spionaj ale Stasi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Amploarea acţiunilor de spionaj ale Stasi

Monden 22 Martie 2010 / 00:00 370 accesări

Scriitorul Günter Grass a fost prezent, duminică, la Berlin, la lansarea volumului „Günter Grass im Visier - Die Stasi Akte” de Kai Schlüter, ce reuneşte dosarele de urmărit ale autorului laureat al premiului Nobel de către poliţia secretă germană, Stasi. Cartea arată amploarea acţiunilor de spionaj ale Stasi, securitatea Germaniei de Est, cu privire la scriitor. Acesta a intrat în atenţia Stasi în anul 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care contesta construcţia Zidului Berlinului, bariera de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană (RDG). „Era un nume cu notorietate în RDG. Cărţile lui au fost interzise decenii întregi, dar, cu toate acestea, era cunoscut de toată lumea. Oamenii îl recunoşteau pe stradă”, afirmă Kai Schlüter.

Când Günter Grass, autorul cunoscutului roman „Toba de tinichea”, a vizitat Germania de Est în 1959, pentru a lectura din scrierile lui, o brigadă a Stasi l-a urmărit peste tot, dându-i numele de cod „Bolt”. „Grass a fost înconjurat complet de spioni când a venit în RDG. Toţi interlocutorii lui oficiali erau spioni”, a povestit Kai Schlüter, care a adunat informaţii din peste 2.000 de pagini din rapoartele Stasi. Scriitorul a fost monitorizat permanent, deşi nu a remarcat niciodată că ar fi subiectul unor operaţiuni de acest gen.

Arhivele Stasi au fost deschise publicului după unificarea Germaniei, în 1990. Kai Schlüter a argumentat interesul Stasi pentru Günter Grass ca un semn că scriitorul era perceput ca o ameninţare la adresa regimului, spre deosebire de alte personalităţi precum cancelarul Republicii Federale Germania, Konrad Adenauer, considerate „ţinte ideologice uşoare”. Günter Grass a fost încununat de cele mai importante distincţii: Premiul Buchner în 1965, Premiul Fontane în 1968 şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1999.

Taguri articol


12