Amplu exercițiu aerian în nordul Europei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Intimidant

Amplu exercițiu aerian în nordul Europei

Externe 26 Mai 2015 / 00:00 467 accesări

Circa 100 de avioane de vânătoare aparținând armatelor SUA și unui număr de opt state europene au început, ieri, un exercițiu militar în zona arctică, în nordul Norvegiei, Suediei și Finlandei, transmite Reuters. Exercițiul are ca scop testarea cooperării între țările nordice, o regiune îngrijorată de intensificarea acțiunilor militare ale Rusiei. El a fost planificat înainte ca anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, anul trecut, să crească tensiunile la nivel regional. ”Obiectivul constă în antrenarea unităților în mod orchestrat și desfășurarea de operațiuni aeriene complexe, în strânsă relație cu partenerii NATO”, a precizat generalul norvegian Jan Ove Rygg, comandantul operațiunii.

Exercițiul, la care iau parte 4.000 de persoane, va dura până la 5 iunie. La el participă statele aliate SUA - Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda și Norvegia - și alte trei țări, Suedia, Finlanda și Elveția, membre ale Parteneriatului pentru Pace al NATO. Exercițiul este unul dintre cele mai mari cu avioane de vânătoare în Europa, în acest an, și al doilea de acest tip după cel din 2013. Se are în vedere desfășurarea de astfel de exerciții la fiecare doi ani, testându-se, practic, orice tip de intervenție, de la doborârea de aeropurtate la realimentarea în aer.

”TANCURILE RUSE N-AU NEVOIE DE VIZĂ ÎN EUROPA” Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, este cunoscut pentru declarațiile sale belicoase, motiv pentru care acestea sunt tratate oarecum cu... amuzament. De această dată, Rogozin a ținut să facă o... glumă intimidantă, afirmând că ”tancurile ruse nu au nevoie de viză pentru a intra în Europa”. Rogozin a explicat că nu se simte stânjenit de sancțiunile occidentale care impun interdicții de călătorie în Europa sau SUA pentru o serie de responsabili ruși.

Conflictul din Ucraina și rolul presupus al forțelor ruse în estul acestei țări, negat categoric de Moscova, au suscitat îngrijorarea țărilor baltice, unde amintirea anexării de către Armata Roșie în 1939 este încă vie. Foarte activ pe Twitter, Rogozin a dat asigurări că ”Rusia nu reprezintă un pericol pentru Occident și că acesta va fi distrus sub asaltul homosexualilor și al Statului Islamic”.

Zeci de personalități ruse și ucrainene pro-ruse, între care și Dmitri Rogozin, sunt vizate de înghețarea activelor lor, precum și de interdicții de viză pentru călătorii în UE și SUA, ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Lista americană include peste 50 de nume, în timp ce lista europeană are peste 110 de personalități, inclusiv liderii rebelilor separatiști din estul Ucrainei, șefii serviciilor secrete ruse și mai mulți oligarhi apropiați de președintele rus, Vladimir Putin.



12