După trei ani de la ultima reprezentaţie pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, spectacolul „Cafeneaua” a înregistrat un nou succes scenic în faţa constănţenilor care au umplut sala „cu vârf şi îndesat”, luni seară. Comedia semnată de Sam Bobrick şi Ron Clark a avut în distribuţie trei actori de mare valoare ai scenei româneşti: Horaţiu Mălăele, cel care semnează şi regia, Dana Dogaru şi Emilia Popescu.
UMOR ÎN SPIRIT AMERICAN Cei trei actori au asigurat timp de două ceasuri, fără pauză, amuzamentul spectatorilor, care au râs cu poftă la replicile spumoase şi au urmărit cu zâmbetul pe buze desfăşurarea unor episoade din viaţa celor trei personaje, derulate de-a lungul a patru decenii. Mălăele şi Dana Dogaru au interpretat cu dezinvoltură cuplul Wally şi Louise Murdock, proprietarii unei cafenele amplasate în mijlocul deşertului Nevada, între Las Vegas şi Los Angeles, la o distanţă „păguboasă” de şosea, o afacere aflată în umbra localului „La Franco” de peste drum, care atrage mai toţi clienţii. Sunt conturate trei episoade din viaţa cuplului, în anii ’70, ’90 şi în 2013. Declanşarea comicului de situaţie intervine odată cu apariţia, în „peisajul” localului, a personajului Janet, interpretat de Emilia Popescu, care, în primul episod, doreşte neapărat să ajungă la Hollywood pentru a deveni vedetă. În al doilea episod, tânăra este deja chelneriţă în cafenea şi „amantă” de ocazie a patronului, care trăieşte cu cele două femei, iar în al treilea episod, cuplul octogenar primeşte iar vizita lui Janet, care fugise de la ospiciu şi le oferă speranţe deşarte cuplului, minţind că a cumpărat localul de peste drum. Interpretarea de către Mălăele a personajului Wally, aflat în plină „senilitate”, un bătrânel răutăcios şi lăudăros, visându-se patron la localul concurent, a fost cea mai spumoasă parte a spectacolului.
MĂLĂELE, MEREU SURPRINZĂTOR Horaţiu Mălăele şi-a făcut o surprinzătoare apariţie în debutul spectacolului, prezentând acţiunea comediei pe scurt. Acesta a apărut din senin pe scenă, în faţa decorului, fără lumini sau efecte, ca un „musafir” nepoftit în cadrul de desfăşurare a spectacolului, spre deliciul publicului. „Nu ştiu de ce staţi aşa înfofoliţi, dar probabil că aveţi motive... Vă rog, luaţi loc în sală, văd că aveţi scaune. E bine să ai scaun”, au fost doar câteva din vorbele prin care actorul a interacţionat cu publicul, înainte de desfăşurarea propriu-zisă a spectacolului „Este un spectacol pe care noi, actorii protagonişti, îl iubim foarte mult. Este un spectacol cu cronici foarte bune... şi cu cronici mai puţin bune. Piesa înfăţişează o bucată „sângerândă” de viaţă a cuplului Murdock, în acest spaţiu mai mult intim, pentru că viaţa, de altfel, nu este nimic altceva decât o boală grea, mortală. Deci viaţa este o boală mortală cu transmitere sexuală”, şi-a prezentat Horaţiu Mălăele „viziunea” despre această comedie.
De asemenea, actorul a surprins publicul şi la finalul piesei, după două lungi reprize de aplauze în care a primit flori, apărând din nou pe scenă în momentul în care publicul părăsea masiv sala, prelungind astfel aplauzele şi amuzamentul general.