Anul 2018 este decisiv pentru soarta mai multor monumente istorice din Constanța, aflate în stare de degradare avansată. Este vorba despre clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), Edificiul Roman cu Mozaic, cetatea Carsium din Hârșova și mormântul Hypogeu (zona restaurantului Zorile) din Constanța. La sfârșitul anului trecut, consilierii județeni au aprobat proiectele privind restaurarea acestor monumente. Asta înseamnă că, în cel mai scurt timp, se vor putea începe procedurile de achiziție și lucrările propriu-zise și, cu puțin noroc, adică fără contestații și orice alt fel de litigii, poate vom apuca să vedem monumentele reabilitate înainte de alegerile următoare.
CE PRESUPUNE RESTAURAREA MONUMENTELOR?
Pentru restaurarea cetății Carsium din Hârșova, studiile de fezabilitate au relevat că este nevoie de circa 10,5 milioane de lei (aproape 2,5 milioane de euro). În această sumă sunt incluse lucrările de consolidare aferente sectoarelor Turnul Comandantului și zidurile acestuia, Port și Incinte Vest. De asemenea, va fi construit și un corp de clădire multifuncțional. De asemenea, sunt incluse și lucrările de amenajare și împrejmuire a sitului. În ceea ce privește salvarea și punerea în valoare a mormântului pictat Hypogeu, lucrările sunt mult mai complexe. Cu toate acestea, în urma studiului de fezabilitate s-a constatat că este nevoie de doar 6,4 milioane de lei (circa 1,3 milioane de euro). Din acești bani, trebuie efectuate lucrări de restaurare a picturii interioare, securizarea cavoului, dotarea cu instalație de climatizare și izolare termică astfel încât să se asigure un microclimat corespunzător. Totodată, proiectul presupune construirea unui punct de informare în zonă, proiectat pe tematica sitului. Jos se va putea vedea interiorul mormântului, iar pe ziduri vor fi proiectate imagini din mormânt, astfel încât omul să aibă senzația că vizitează monumentul, chiar dacă nu se află acolo. Lucrările prevăzute sunt destul de ambițioase pentru suma prevăzută în studiul de fezabilitate, așa că suntem curioși prin ce jonglerii vor reuși autoritățile să îndeplinească toate sarcinile asumate. Precizăm că, pentru restaurarea clădirii MINAC este nevoie de aproximativ 20 de milioane de lei (circa 4,5 milioane de euro), iar pentru Edificiul Roman cu Mozaic e nevoie de aproximativ 14,5 milioane de lei (3 milioane de euro).
HYPOGEUL, EXPUS PUBLICULUI PENTRU PRIMA DATĂ?
După cum precizam mai sus, probabil cea mai mare complexitate o presupune reabilitarea mormântului Hypogeu, din zona intersecției străzilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare. Potrivit fișei de proiect, monumentul datează din secolul IV d. Hr și a fost descoperit în 1988. Ceea ce face acest obiectiv special este pictura murală, realizată, potrivit arheologilor, în jurul anului 330 d. Hr. și aplicată pe toată suprafața interioară a cavoului. Monumentul nu este expus publicului, fiind într-o stare de degradare avansată, care se poate accentua dacă nu este conservat corespunzător. De aceea, în proiect au fost prevăzute lucrări de restaurare a picturii interioare, securizarea cavoului, dotarea cu instalație de climatizare și izolare termică astfel încât să se asigure un microclimat corespunzător.