Anaid Tavitian și Eugenia Tărășescu-Jianu, cetățeni de onoare ai Constanței?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anaid Tavitian și Eugenia Tărășescu-Jianu, cetățeni de onoare ai Constanței?

Cultură 19 Octombrie 2018 / 18:44 1360 accesări

Două dintre cele mai importante figuri ale culturii de la malul mării, teatrologul Anaid Tavitian și scenograful Eugenia Tărășescu-Jianu ar putea îmbogăți tabloul cetățenilor de onoare ai municipiului Constanța. Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei nr. 4 pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială din cadrul Consiliului Local Constanța figurează două proiecte de hotărâre privitoare la acordarea titlului de cetățean de onoare al Constanței celor două mari doamne ale teatrului tomitan. Este un prim pas către includerea celor două în galeria de onoare a orașului. Dacă proiectele cu pricina vor fi aprobate de Comisia de specialitate în întrunirea de luni, 22 octombrie, de la ora 10.00, vor ajunge în următoarea ședință a Consiliului Local, unde urmează să fie dezbătute și votate.

Pentru constănțeni și pentru cei care, măcar o singură dată, au văzut sau au auzit de piesele de teatru montate la Constanța, reputatul teatrolog Anaid Tavitian nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu o carieră de 40 de ani în slujba Thaliei, Anaid Tavitian a ajuns să fie confundată cu tot ce înseamnă cultură constănțeană. Talentat căutător de diamante prin mulțimea de opere dramatice, dar și un iscusit scriitor și povestitor Tavitian a definit, de-a lungul decadelor, imaginea teatrului Constănțean, sub orice formă ar fi fost el. Și-a început cariera la Teatrul de Păpuși din Constanța, pe vremea când această entitate era doar o secție a Teatrului Dramatic din Constanța. Se întâmpla în urmă cu 40 de ani, când ea avea doar 22 de ani. „Pe vremea aceea, eram trei secretari literari. Fiind cea mai mică dintre ei, mi s-a repartizat și secția de teatru de păpuși”, declara Anaid Tavitian într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf” în 2016. Ulterior, ea a ajuns să fie secretar literar și consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța, fiind în spatele a mii de piese de teatru montate la malul mării.

Scenograful Eugenia Tărășescu-Jianu este, de asemenea, unul dintre marii maeștri ai Teatrului de Păpuși de la Constanța. La fel ca prietena sa, Anaid Tavitian, Eugenia Tărășescu-Jianu și-a legat definitiv numele de arta dramatică de la malul mării, fiind unul dintre oamenii din umbră fără de care scrierile marilor dramaturgi nu ar mai prinde viață pe scenele Constanței. Cariera sa, care se întinde pe aproape jumătate de secol, este atât de bogată încât, anul trecut, Senatul UNITER a hotărât să-i ofere „Premiul special pentru o carieră excepțională în teatrul de păpuși și marionete”. „Dedic acest premiu oraşului în care m-am născut. Este unul dintre cele mai importante premii din cariera mea, iar aceasta reprezintă pentru mine o recunoaştere a activităţii mele artistice de-a lungul timpului. Nu puteam ajunge în acest moment dacă nu aveam lângă mine oameni minunaţi de teatru din oraşele în care am lucrat, în Constanţa şi în celelalte localităţi din ţară. Fiecare spectacol reprezintă o nouă provocare. Dacă ar fi să încep o altă viaţă, probabil aş porni pe acelaşi drum. M-am apropiat foarte mult de teatrul de păpuşi, pe care îl consider un gen teatral important şi deosebit de celelalte, prin faptul că fantezia este pe primul loc şi te adresezi unui public special, o generaţie foarte bine informată, şi aprecierea acestei generaţii de copii hrăneşte orgoliul de artist cu aprecierile şi aplauzele lor sincere”, a declarat, în exclusivitate pentru cotidianul „Telegraf”, scenografa Eugenia Tărăşescu-Jianu, la momentul primirii acestui premiu. Eugenia Tărăşescu-Jianu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, Secţia Scenografie, în anul 1969. Imediat după absolvire s-a angajat ca scenograf la Teatrul Dramatic Constanţa, unde a rămas timp de 30 de ani. O scurtă perioadă a fost creat și pentru faimosul teatru de revistă „Fantasio“, iar între anii 1994-2009 a fost scenograf la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanța.



12