Anaid Tavitian: „Tata și-a iubit mult țara de adopție și i-a închinat întreaga existență”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anaid Tavitian: „Tata și-a iubit mult țara de adopție și i-a închinat întreaga existență”

Cultură 21 Noiembrie 2015 / 12:07 973 accesări

Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” a fost arhiplină, vineri seară. Oamenii de cultură ai Constanței s-au reunit sub cupola acestui templu al cărții nu pentru a participa la vreun eveniment editorial, ci pentru a omagia un valoros dobrogean de origine armeană, trecut în lumea umbrelor, în urmă cu 7 ani: Simion Tavitian (3 februarie 1926-7 noiembrie 2008). Seara omagială, organizată sub egida Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, a fost un prilej de evocare a unei personalități unice a spațiului cultural cu preocupări multiple: publicist, filatelist, scriitor, pedagog.

O expoziție cu cărți semnate de Simion Tavitian, aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene, și extrase din publicațiile comunității armene din România, Ararat și Nor Ghiank, precum și proiecții cu imagini avându-l în prim-plan pe regretatul om de cultură la diverse evenimente au stat ca mărturie a unei vieți în slujba cuvântului și a filateliei.
UN MARE HAIASER, ȘI UN FIU AL DOBROGEI „A fost un om de presă, un om care și-a iubit foarte mult țara natală și neamul. În limba armeană, celor care își iubesc neamul li se spune haiaseri. Tatăl meu a fost un mare haiaser, dar a fost, totodată, un fiu al Dobrogei. Și-a iubit mult țara de adopție și i-a închinat întreaga existență. Mărturie stau toate cărțile scrise despre istoria Dobrogei. Una dintre ultimele sale cărți, ,„Dobrogea, tărâmul dintre ape”, este dedicată acestui spațiu special. Despre ea, cei care au citit-o au spus că este o lucrare de referință pentru acest spațiu, pentru cei care îl iubesc și doresc să-l cunosc. Mă bucur și sunt emoționată deoarece comunitatea armeană din România nu-l uită, că i se păstrează memoria vie. Odată un înțelept a spus că un om care nu mai există fizic trăiește prin amintirea celor de alături care-l evocă și îi rostesc de fiecare numele. După cum se vede sala aceasta este astăzi (n.r. - vineri seară) arhiplină. E un spațiu foarte drag lui, deoarece și-a lansat aici toate cărțile și a avut o relație foarte specială cu cei care slujesc Biblioteca „I. N. Roman”. Biblioteca era a doua lui casă”, a spus fiica sa, Anaid Tavitian.
Afirmația a fost întărită și de directorul instituției gazdă, dr. Corina Apostoleanu: „Simion Tavitian a fost un apropiat al Bibliotecii Județene Constanța, venea adesea în această instituție, participa la toate activitățile culturale pe care biblioteca le organiza”.
„A FOST UN PROFESOR EXTRAORDINAR” Omul de cultură a fost evocat și de publicistul și prozatorul Ovidiu Dunăreanu, dar și de directorul revistei de cultură „Agora”, Tudor Costache. „Simion Tavitian a fost un profesor extraordinar. Elevii săi îl ascultau, îl adulau și majoritatea dintre ei lua, dintr-o obligație morală, note mari la examenele lui Simion Tavitian (...) Am scris despre Simion Tavitian, i-am citit cărțile, adevărate lucrări de istoriografie a Dobrogei”, a spus Ovidiu Dunăreanu.
Și profesoara și autoarea de carte Arșaluis Sarchizian Gurău, jurnalista Steliana Bajdechi de la Radio Constanța și președintele Uniunii Armenilor din România, Hacic Garabet l-au evocat pe Simion Tavitian, cel care a fost și va rămâne în istoria Dobrogiei.

Taguri articol


12