Un articol publicat în „The New York Times” evidenţiază legătura între administraţia Bush şi foşti ofiţeri de rang înalt care au activat ca analişti plătiţi de posturile de televiziune, întrucît aceştia au beneficiat de conferinţe private, călătorii gratuite şi acces la unele informaţii secrete, pentru a le influenţa comentariile. Astfel, mai mulţi analişti militari americani solicitaţi de posturile de televiziune să comenteze războiul din Irak au fost instruiţi de Pentagon, existînd suspiciuni că au fost manipulaţi pentru a relata favorabil despre administraţia Bush. „Din dosare şi interviuri reiese faptul că administraţia Bush a utilizat controlul asupra accesului şi informaţiilor într-un efort de a-i transforma pe analişti într-un fel de cal troian mediatic, instrument menit să influenţeze comentariile privind terorismul, în interiorul principalelor reţele de radio şi televiziune”, potrivit sursei citate. În apărarea sa, Pentagonul a declarat că acestora le-au fost furnizate informaţii clare şi corecte.
Mulţi dintre comentatori au legături cu contractorii militari, angajaţi de administraţia americană în eforturile din cadrul războiului, dar aceste aspecte au fost rareori aduse la cunoştinţa publicului, uneori nici posturile de televiziune unde urmau să apară nu au ştiut aceste lucruri. Unul dintre cazurile citate de New York Times se referă la vara lui 2005, odată cu intensificarea acuzaţiilor privind încălcările drepturilor omului, la centrul de detenţie de la Guantanamo, unde se află deţinuţii suspectaţi de terorism. Potrivit cotidianului, ofiţerii biroului de comunicare ai administraţiei Bush au strîns un grup de ofiţeri militari în rezervă pe care i-au transportat la centrul de detenţie cu un avion utilizat de regulă de vicepreşedintele Cheney, pentru a le relata varianta lor în acest caz. Mulţi ofiţeri din acest grup au apărut în nenumărate rînduri la posturile de televiziune în calitate de comentatori. Kenneth Allard, fost analist militar la postul NBC, care a predat un curs referitor la informaţii pe timp de război la Universitatea Naţională de Apărare, a declarat pentru publicaţia americană că întreaga campanie a fost o operaţiune informaţională „coerentă, activă şi sofisticată”. Pe măsură ce situaţia din Irak se degrada, acesta a evidenţiat o discrepanţă între ceea ce li s-a spus analiştilor în conferinţele private şi ceea ce era evidenţiat în cadrul reportajelor şi cărţilor. Unii analişti au declarat că şi-au reprimat îndioielile referitoare la situaţia din Irak de teamă că îşi vor periclita accesul la informaţii, iar mulţi alţi au informat faptul că au permis intereselor lor să influenţeze activitatea mediatică. Potrivit unor documente ale Pentagonului, se făcea referire la analiştii militari „propagatori ai mesajului forţelor” sau „surogate pe care administraţia Bush se poate baza pentru a transmiste ideile şi mesajele milioanelor de americani sub forma propriilor opinii”. Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, Bryan Whitman a pledat în favoarea activităţii de cooperare a Departamentului pentru Apărare cu analiştii militari, susţinînd că acestora le-a fost furnizată informaţie factuală despre război.
Situaţia din Irak nu poate fi însă cosmetizată. Poate de acea însuşi secretarul de Stat american a ajuns duminică într-o vizită-surpriză la Bagdad. Vizita are loc la o zi după ce clericul şiit anti-american Moqtada al-Sadr a avertizat cu privire la „un război deschis” împotriva Guvernului irakian. Moscheile din cartierul şiit al Bagdadului, Sadr City, au difuzat mesajul liderului radical şiit care face apel la arme, iar duminică opt persoane au fost ucise în urma violenţelor din acest bastion al miliţiei sale, Armata lui Mehdi. Oficial, Condoleezza Rice se află în Orientul Mijlociu pentru a participa la conferinţe în statele din Golful Persic, inclusiv la o întîlnire în Kuweit, marţi, referitoare la Irak şi statele învecinate. Aceasta a cerut statelor arabe să ofere relaţii diplomatice şi să reducă datoriile Guvernului irakian, pentru a răsplăti eforturile acestuia în vederea îmbunătăţirii securităţii şi reconcilierii politice.
Şi liderul al-Qaida în Irak a cerut comiterea de noi atacuri împotriva trupelor americane luna viitoare, a anunţat Institutul SITE, un serviciu cu sediul în Statele Unite care monitorizează activităţile teroriste. Atacurile cu bombă şi cele cu maşină-capcană sînt caracteristice grupării al-Qaida în Irak, care are numele şi ideologia similare reţelei lui Osama bin Laden, acuzată pentru atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. Un atentat cu mecanism exploziv a avut loc duminică într-un sat din provincia Diwaniya, soldat cu moartea a doi civili irakieni şi rănirea altor cinci. Totodată, nouă studenţi şi şoferul lor au fost răpiţi duminică din apropiere de Baaquba, la nord de Bagdad, cînd persoane înarmate au oprit vehiculul cu care se deplasau la un punct de control fals. Tot duminică, Ali Hassan al-Majid, fost adjunct al lui Saddam Hussein, condamnat la moarte de justiţia irakiană, a fost spitalizat după ce a stat în greva foamei trei zile, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat. Supranumit Chemical Ali din cauza preferinţei sale pentru armele chimice a fost condamant la moarte alături de alţi doi complici de justiţia irakiană, pentru genocid împotriva kurzilor, comis în anii \'80. La sfîrşitul lunii februarie, preşedintele Jalal Talabani şi cei doi vicepreşedinţi ai ţării, reuniţi în Consiliul Prezidenţial, au aprobat condamnarea la moarte a lui al-Majid, deţinut de armata americană, care refuză să îi predea autorităţilor irakiene, invocînd probleme legale nerezolvate.