Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa - cea mai mare unitate sanitară din judeţ - are la dispoziţie un laborator de analize medicale dotat cu aparatură de ultimă generaţie, investiţie care va ridica gradul de calitate a actului medical, asigură directorul general al „Synevo”, Virgil Ivan. Oficialul companiei spune că numărul testelor complexe oferite de către „Synevo” a înregistrat creşteri semnificative, oraşul Constanţa ocupând un loc fruntaş la solicitări, după Bucureşti, Cluj şi Iaşi. „Perioada de debut va fi una mai dificilă, aşa că rog să se comunice în timp util toate problemele ivite pentru a le putea corecta imediat”, recomandă Ivan. Contractul pe care SCJU l-a încheiat cu laboratorul renumit pe plan mondial este de 15 ani, valoarea investiţiei ridicându-se la aprox. un milion de euro. „Având în vedere că este un contract pe timp îndelungat, vom continua să investim în aparatură, dar nu numai. În timp, cu siguranţă vor apărea noi aparate, noi metode de lucru, iar noi nu vom rămâne pe loc”, a explicat oficialul. Reprezentanţii „Synevo” garantează analize medicale sigure, având în vedere dotarea cu aparatură de ultimă oră. „Avem curajul să spunem că tehnologia este una întâlnită şi pe plan mondial”, a precizat Ivan.
DESPRE INVESTIŢIE. Investiţia, aşteptată de ceva timp de constănţeni, este lăudată de mulţi dintre medicii SCJU, ei precizând că, de acum înainte, pacienţii nu trebuie să-şi mai facă griji în ceea ce priveşte acurateţea analizelor medicale. Dr. Victorian Păştilă, medic în cadrul SCJU, susţine că investiţia este una binevenită şi că se impunea. Şi dr. Cătălin Grasa spune că, astfel, va creşte calitatea actului medical, rezultatele analizelor medicale venind acum în timp util, dar fiind şi cât se poate de certe. Mai multe cadre medicale au recunoscut că nu întotdeauna rezultatele analizelor medicale reflectau realitatea, astfel că, nu de puţine ori, acestea erau repetate, implicit şi cheltuielile SCJU fiind mai mari. De asemenea, medici ai SCJU s-au tot plâns, de-a lungul timpului, că nu pot stabili în timp util un diagnostic întrucât nu aveau la timp şi probele de sânge ale pacienţilor. „Degeaba le făceam noi anamneza, degeaba îi consultam dacă nu aveam la timp probele de sânge. În aproape toate cazurile, aceste analize ne ajută să stabilim un diagnostic corect”, a explicat un medic al SCJU, care speră ca noul laborator să nu mai îngreuneze activitatea medicală. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristinel Dragomir, a declarat, la rândul său, că CJC are în plan transformarea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ într-una la standarde europene. „Spitalul nu a primit până acum niciun ban, au trecut ani şi investiţiile au fost cât se poate de limitate. Iată că, de când CJC a preluat spitalul, deja unele proiecte au început să se concretizeze”, a mai spus Dragomir. Mulţumit de investiţia SCJU s-a arătat şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, declarând că, în primul rând, calitatea actului medical ar trebui să intereseze pe toţi. “Laboratorul are o paletă foarte mare de analize, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un spital de urgenţă. Este o îmbunătăţire a activităţii medicale pe viitor”, spune reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, care consideră că asemenea investiţii ar trebui făcute şi în alte spitale din judeţ.
BENEFICII URIAŞE. Despre beneficiile noului laborator a vorbit şi managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. El este sigur că nu vor fi probleme şi că spitalul va avea numai de câştigat. „Banul public va fi acum cheltuit într-un mod eficient, în avantajul bolnavilor, în primul rând. Vor fi analize de calitate şi sigure. Sunt peste o mie de teste care se vor lucra aici, unele chiar în premieră pentru România”, a declarat managerul. Toate probele beneficiază de sistemul de vacuum, astfel că acestea vor ajunge în laborator în cel mai scurt timp, rezultatele fiind transmise în sistem informatic pe secţii. În cazul în care vor exista pacienţi cărora nu li se pot preleva probele de sânge pe secţii, în cadrul laboratorului există personal specializat care poate proceda la această manevră, fie că este vorba despre copii, fie că este vorba despre adulţi.
N-AU VRUT „SYNEVO”!. Doar trei salariaţi ai fostului laborator de analize medicale, un medic, un biolog şi un asistent medical, au acceptat oferta „Synevo”, restul preferând să renunţe la munca din spital. Directorul companiei a declarat că politica firmei nu acceptă angajarea personalului care se află deja în colaborare cu o altă firmă cu capital privat. „Probabil că nu au vrut să renunţe la colaborările cu laboratoarele private la care mai lucrau. Noi nu putem să-i angajăm dacă lucrează deja în mediul privat. Am avut uşile deschise pentru toţi angajaţii laboratorului spitalului”, a mai spus Ivan. “Synevo” va deschide, nu peste mult timp, un laborator central, unul dintre cele mai complexe din România, dar şi din Europa de Est. El va prelua toate testele complexe din ţară, dar şi din nordul Bulgariei. În cadrul laboratorului va exista şi un centru de pregătire ştiinţifică, dotat cu un sistem de videoteleconferinţă, la care poate participa şi SCJU.