Ca de obicei, la Mons, cineaştii români au cale liberă. Sînt mereu privilegiaţi, vreau să spun apreciaţi cum se cuvine, şi nu de ieri, de azi - aşa cum, de la o vreme, se întîmplă oriunde în lume -, prin delegatul general, criticul Andre Ceuterick, un prieten al României. Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons, ajuns acum la o ediţie jubiliară, a 25-a, promovează valorile cinematografiei româneşti cu consecvenţă şi, desigur, cu un elevat simţ al realităţii. Aici au fost şi Lucian Pintilie, şi Dan Piţa, şi Nae Caranfil, şi Cristian Mungiu (Marele Premiu cu „Occident\"). În acest an, între 13 şi 20 februarie, din nou, la Mons, românii atrag atenţia în mod special.
În avanpremieră, să facem o succintă trecere în revistă a prezenţei noastre în Belgia. În juriul principal al competiţiei internaţionale este invitată Anamaria Marinca. Nu este ediţie unde românii să nu aibă aici un loc al lor: de la Dan Piţa la Marcel Iureş, Medeea Marinescu, Oana Pellea. Este acum rîndul, firesc, al celei mai titrate actriţe românce a momentului, Anamaria Marinca. În juriul „Cine Femmes\", tradiţional şi foarte activ la un asemenea festival, a fost invitată colega ei de Palme d\'Or, Laura Vasiliu.
Mai este ceva de semnalat. Participăm în competiţia pentru „Inima de cristal\" cu „Pescuit sportiv\" de Adrian Sitaru. De la „Occident\" nu am mai intrat în această selecţie, deosebit de exigentă. Putem spera chiar şi la un premiu. La o altă secţiune a intrat în program Nicolae Mărgineanu, cu „Schimb valutar\". Sîntem prezenţi, de asemenea, şi în competiţia internaţională a scurtmetrajelor, cu „O zi bună\" de Cătălin Apostol.