Ancheta 9/11 mai are multe întrebări fără răspuns

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ancheta 9/11 mai are multe întrebări fără răspuns

Externe 05 Iulie 2016 / 18:12 794 accesări

Guvernul SUA a declasificat un raport care conține numele a peste 30 de persoane despre care anchetatorii atentatelor de la 11 septembrie 2001 vor să demonstreze că ar fi fost dovada legăturii între Arabia Saudită și teroriștii care au schimbat fața lumii în 2001, relatează Russia Today. Documentul, cunoscut și ca Dosarul 17, a fost compilat de Dana Lesemann și Michael Jacobson și oferă o serie de sugestii asupra a ceea ce ar putea ascunde cele 28 de pagini declarate secrete ale raportului asupra atentatelor din 11 septembrie 2001, redactat de Congresul SUA, despre care se zvonește că ar dovedi implicarea Arabiei Saudite. ”Majoritatea informațiilor pe baza cărora a fost redactat Dosarul 17 au fost scrise în baza celor 28 de pagini secrete ale raportului”, a declarat fostul senator democrat de Florida Bob Graham, pentru AGP, potrivit Russia Today. Graham, care a fost co-președintele comisiei de anchetă a Congresului SUA, crede că atentatorii de la 11 septembrie au beneficiat de un sprijin deosebit din partea Arabiei Saudite, în perioada în care se aflau în SUA pentru a pregăti comiterea atentatelor. ”Dosarul 17 indică o serie de întrebări fără răspuns dar și felul în care Comisia 9/11 din Congresm FBI și CIA ar trebui să acționeze pentru a găsi răspunsurile la aceste întrebări”, a precizat Graham. Printre cele peste 30 de nume listate în Dosarul 17 se află și cele ale lui Fahad Al-Thumairy și Omar Al-Bayoumi

Al-Thumairy, un imam de la moscheea King Fahad din Culver City, California, acreditat de consulatul saudit din Los Angeles, este suspectat că ar fi ajutat doi dintre atacatorii sinucigași după sosirea lor în SUA. Comisia mai susține că Al-Thumairy și Al-Bayoumi se cunoșteau și purtau conversații telefonice în mod regulat. Al-Bayoumi, născut în Arabia Saudită, le-ar fi oferit un ajutor considerabil teroriștilor Nawaf Al-Hazmi și Khalid Al-Mihdhar, la sosirea acestora în San Diego, California, în februarie 2000.”Al-Bayoumi are legături strânse cu Guvernul saudit, dar și cu nume importante din comunitatea musulmană din San Diego și se crede că ar fi fost ofițer acoperit al Arabiei Saudite”, se menționează în raport. De altfel, Al-Bayoumi a părăsit SUA cu câteva săptămâni înainte de sângeroasele atentate de la 11 septembrie.

În luna iunie, șeful CIA, John Brennan, a anunțat că cele 28 de pagini ținute secrete din raport vor fi făcute publice, dar că acestea nu conțin nicio dovadă a implicării Arabiei Saudite în sprijinirea teroriștilor. Președintele Barack Obama a ordonat declasificarea celor 28 de pagini încă din 2014. Acestea au fost secretizate inițial de fostul președinte al SUA George W. Bush, care nu vroia ca relațiile Americii cu Arabia Saudită să aibă de suferit. În mai, Senatul a votat legea privind pedepsirea sponsorilor terorismului, care permite victimelor atentatelor sau familiilor acestora să cheme în instanță inclusiv țări acuzate de sprijinirea terorismului. Totuși, președintele Obama a spus că va respinge legea, după ce Arabia Saudită a criticat-o în termeni duri, amenințând să vândă obligațiuni americane în valoare de 750 de miliarde de dolari, dar și alte bunuri, dacă legea va fi promulgată. Ceva dubios există în toată povestea asta, dacă Riyadul a trecut la astfel de amenințări, chiar dacă oficial nu prididește să nege orice implicare în susținerea celor 19 teroriști implicați în atentatele de la 11 septembrie 2001, dintre care 15 erau cetățeni saudiți, totuși.



12