Anchetă britanică împotriva reţelelor româneşti care fraudează sistemul de beneficii sociale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă britanică împotriva reţelelor româneşti care fraudează sistemul de beneficii sociale

Monden 24 August 2009 / 00:00 396 accesări

Poliţia britanică desfăşoară, cu sprijinul unor ofiţeri şi avocaţi români, o operaţiune de amploare împotriva reţelelor de români care obţin fraudulos milioane de euro din sistemul de beneficii sociale britanic, relatează ”Sunday Times”. Publicaţia britanică face o comparaţie între operaţiunea desfăşurată sub numele de cod Golf - care implică 14 ofiţeri şi dispune de o finanţare europeană de peste un milion de euro - şi ofensiva lansată în anii\' 30 la Chicago, pentru prinderea lui Al Capone, arestat în cele din urmă pentru evaziune fiscală.

Scopul operaţiunii britanice este anihilarea activităţii bandelor româneşti şi acuzarea membrilor acestora pentru orice infracţiune posibilă, reuşind pînă în prezent să obţină astfel o serie de dovezi privind activităţile de trafic în scopul fraudării sistemului de beneficii sociale. Conform ”Sunday Times”, unii dintre suspecţi au legături cu oraşul Ţăndărei, cu o populaţie de 15.000 de locuitori şi o comunitate romă de circa 2.000 de persoane, unde, în ultimii cinci ani, au prosperat în mod inexplicabil cartiere altădată sordide, unde circulă frecvent maşini de lux cu numere de înmatriculare britanice. Anchetatorii bănuiesc că prosperitatea este alimentată din trafic, infracţiuni de stradă şi fraude în sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie. Conform reglementărilor impuse în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, cetăţenii celor două ţări nu pot solicita asistenţă socială la sosirea în Marea Britanie, însă bandele folosesc documente falsificate pentru a putea obţine beneficii. Acest tip de infracţiune este relativ lipsit de riscuri şi se bazează pe numărul mare de persoane duse în Marea Britanie de reţelele de trafic; copiii aduşi ilegal în ţară sînt folosiţi pentru solicitarea de beneficii suplimentare. ”Este vorba despre exploatarea copiilor pentru obţinerea de cîştiguri ilegale. Traficanţii preiau controlul asupra metodelor de plată şi a conturilor în care sînt vărsate beneficiile şi numai un mic procent ajunge uneori la solicitanţi”, afirmă superintendentul Bernie Gravett, coordonatorul operaţiunii Golf.

Activităţile bandei au intrat în atenţia poliţiei încă din 2007, cînd a fost declanşată o anchetă din cauza creşterii numărului infracţiunilor comise de români în Marea Britanie - numai în primele şase luni din 2007 au fost înregistrate peste 1.000 de infracţiuni, faţă de 168 în anul 2006.



12