Ancheta împotriva CIA pune în pericol colaborarea dintre agenţiile americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ancheta împotriva CIA pune în pericol colaborarea dintre agenţiile americane

Externe 27 August 2009 / 00:00 318 accesări

Decizia Departamentului Justiţiei de a ancheta tehnicile de interogare folosite de CIA a sporit tensiunea dintre agenţiile americane şi a creat un climat de trădare în rîndul unor ofiţeri din cadrul acesteia, au declarat foşti şi actuali oficiali. În pofida rivalităţilor, care continuă să existe încă din perioada precursorului CIA, Biroul Serviciilor Strategice, încrederea construită în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 ar putea fi distrusă. Numeroşi ofiţeri din cadrul Agenţiei au fost luaţi prin surprindere de hotărîrea procurorului general Eric Holder de a declanşa această investigaţie. Unii au fost foarte deranjaţi de această declasificare selectivă, în opinia lor, a documentelor ce descriu actele respective, au declarat foşti oficiali din cadrul CIA.

Ofiţerii CIA, care se simt dispreţuiţi, cred că şi-au făcut datoria raportînd abaterile şi permiţînd disciplinarea acestora, a declarat un fost oficial. Acesta a precizat că toţi ofiţerii despre care ştie că au fost implicaţi în programul secret de interogare se pregătesc să îşi angajeze avocaţi, în pofida asigurărilor date de administraţie că Guvernul va acoperi costurile legale în cazul celor care au acţionat conform ordinelor primite. “Părerea lor este că s-au denunţat singuri”, a declarat acesta. “Iar în prezent, aceştia trebuie să se lupte cu al-Qaida şi cu administraţia americană în acelaşi timp”, a continuat el. Alţii sînt îngrijoraţi, de asemenea, de intenţiile administraţiei privind continuarea dezvăluirilor privind programul transferurilor secrete de deţinuţi de către CIA în alte ţări, pentru a-i interoga. Se tem, totodată că programul se va bloca deoarece aceste guverne nu vor mai colabora, deranjate de implicarea prea multor oficiali americani şi nu vor mai păstra discreţia asupra acestor activităţi.

Programul secret de interogare al CIA funcţiona sub reguli stricte dictate direct de la sediul central al Agenţiei şi de la Departamentul Justiţiei. Responsabilii de program, medicii şi avocaţii nu doar că stabileau criteriile de desfăşurare a activităţilor, ci dictau detaliile activităţilor zilnice ale deţinuţilor, monitorizînd fiecare oră de interogare. Oficialii de la birourile din Washington urmăreau toate detaliile despre deţinuţi, precum numărul de calorii consumate zilnic sau numărul orelor petrecute în izolare.

Pe de altă parte, CIA şi administraţia Obama continuă să ţină secrete unele informaţii privind programul secret de interogare a suspecţilor de terorism, cum ar fi moartea a trei deţinuţi şi dispariţia altora, a declarat un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii. Acest oficial de rang înalt a avut acces la versiunea integrală a raportului întocmit de inspectorul general al CIA în 2004. Din cele 109 pagini ale raportului, 36 au fost complet cenzurate în ediţia publicată luni, iar 30 au fost redactate substanţial din motive de securitate naţională. Porţiunile cenzurate ascund descoperirile inspectorului general al CIA asupra faptelor ce au condus la moartea a cel puţin trei dintre deţinuţii din cadrul programului secret al Agenţiei. Doi dintre aceştia au murit în custodia CIA în Irak, iar al treilea în Afganistan. Investigaţiile cu privire la decesul unui al patrulea deţinut din Afganistan au fost făcute publice în raport. Un angajat CIA a fost condamnat pentru atac în acest caz şi, în prezent, îşi ispăşeşte sentinţa la închisoare. Porţiunile cenzurate descriu şi temerile cu privire la faptul că aplicarea tehnicii de simulare a înecului la interogarea lui Khalid Sheik Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, au condus aproape la moartea saa. Lui Mohammed, simularea înecului i-a fost aplicată de 183 de ori, potrivit raportului. Versiunea originală a documentului face, de asemenea, referire la natura nesigură a simulării înecului, dar nu face nicio menţiune cu privire la efectele acesteia asupra lui Mohammed.

Taguri articol


12