Anchetă în cazul copiilor care ar fi exploatați pentru a asambla jucării Kinder

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mama susține că 24 de ore de muncă ar fi răsplătite cu 14 lei

Anchetă în cazul copiilor care ar fi exploatați pentru a asambla jucării Kinder

Social 22 Noiembrie 2016 / 13:03 2667 accesări

Autoritățile române au fost puse pe jar de un interviu realizat de jurnaliști britanici în casa unei familii din Carei, în cadrul căruia mama a doi minori susține că muncește ajutată de copii pentru a asambla acasă jucăriile-surpriză care se găsesc în ouăle Kinder. Din interviu reiese că rezultatul a trei zile de muncă susținută a mamei și copiilor (7 - 8 ore pe zi) ar fi remunerat cu 14 lei. Conform unui articol dat publicității de jurnaliștii britanici în „The Sun“ alături de interviul menționat, jucăriile-surpriză ce se găsesc în interiorul ouălor Kinder, ale companiei italiene Ferrero, sunt asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, la montarea pieselor participând inclusiv copii. Potrivit jurnaliștilor britanici de investigație, tatăl unuia dintre copiii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este ”o muncă de sclav, dar ce altceva poți face atunci când nu ai de ales?”. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceștia sunt plătiți cu suma de 20 de lei. Produsele sunt confecționate de producătorul de ciocolată Ferrero și apoi transportate la o fabrică din Carei, în nord-vestul României, unde sunt vândute mai departe. Familiile sunt aprovizionate cu ouă și componente de plastic de către o firmă românească, Prolegis, un sub-contractor al Romexa SA. În momentul în care echipa de investigații a încercat să contacteze firma distribuitoare, reprezentanții acesteia au bocat accesul în fabrică. La o oră după această întâmplare, o persoană s-ar fi deplasat cu un taxi la locuința uneia dintre familiile angajate pentru asamblarea jucăriilor, pentru a prelua toate materialele oferite anterior și a anunța încheierea colaborării. Daniel Mureșan, angajat Romexa SA, responsabil cu activitatea desfăşurată în zona de nord, a insistat asupra faptului că nu avea cunoștință de externalizarea activităților firmei. Totdată, o sursă care lucrează la linia de produse Kinder a declarat ziarului britanic că cei aflați la conducerea fabricii de ciocolată Ferrero nu cunosc ceea ce se petrece în România. Ferrero a declarat anterior că garantează muncitorilor săi salariul minim pe economie și interzice utilizarea copiilor în procesul de producție.

Pe fondul acestor informații, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a declanşat o amplă anchetă în cazul uneia dintre familiile din Carei pomenite în „The Sun“. Din primele cercetări reiese că părinţii copiilor nu apar ca fiind angajaţi ai celor două firme care desfăşoară în România activitatea de asamblare a jucăriilor-surpriză. Purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare, Ioan Flore, a declarat, marți, că inspectorii instituției verifică dacă salariații acestor firme au fost angajați cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii și dacă sunt respectate normele de protecție a muncii. ”Am declanșat o anchetă, două echipe de inspectori de la ITM Satu Mare au plecat la Carei și Tășnad pentru verificarea a două firme. Una are sediul social în Satu Mare cu punct de lucru în Tășnad, iar cealaltă are sediul în Oradea și punct de lucru în Carei. Numele salariaților apărute în presă nu figurează ca angajați la niciuna din cele două firme. Inspectorii ITM verifică dacă salariații acestor firme au fost angajați cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii și dacă sunt respectate condițiile de securitate și sănătate în muncă, normele de protecție a muncii. Din ce știu eu, contracte cu muncă la domiciliu am văzut doar în urmă cu mai mulți ani, la o firmă de confecții, nu este un tip de muncă foarte răspândit în județul Satu Mare”, a spus Flore. Potrivit acestuia, dacă se constată folosirea în muncă a unor minori sub 15 ani sau dacă sunt folosite mai mult de 5 persoane fără formele legale de angajare, se vor sesiza organele de urmărire penală. ”Dacă sunt minori folosiți, sesizăm Direcția de Protecție a Copilului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare.

Anchete în acest caz au fost declanșate, marți, de IPJ Satu Mare și de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului.



12