Anchetă în cazul puiului de urs ucis la Sibiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protest în Piața Mare

Anchetă în cazul puiului de urs ucis la Sibiu

Eveniment 13 Octombrie 2016 / 18:05 1105 accesări

Cazul halucinant al puiului de urs rătăcit care a fost împușcat la Sibiu, pe motiv că era... prea rapid ca să fie tranchilizat, a provocat, pe bună dreptate, revolta iubitorilor de animale din România. Asociaţia "România fără ei" din Bucureşti a anunţat că va organiza vineri un protest, în Piaţa Mare din Sibiu, după incidentul care a șocat întreaga opinie publică. "În numele ursuleţului maro ucis, cerem autorităţilor să îşi dea demisia sau să se autodenunţe. Ei aleg. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crimă comisă împotriva unui animal nevinovat. În cinci ani, în Sibiu s-au comis trei astfel de crime şi nu s-a făcut nimic. Ursuleţul este vinovat în ochii voştri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibieni cu conştiinţă civică, haideţi să cerem DEMISIA în masă a autorităţilor din Sibiu pentru modul în care a treia oară au gestionat situaţia. Cerem dreptate în numele vietăţilor ucise", este mesajul postat de Asociaţia "România fără ei" pe pagina de Facebook.

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) reclamă, în plângerea penală înaintată Parchetului General, infracțiunile de cruzime față de animale și omorârea acestora cu intenție, braconaj, abuz în serviciu, dar și complicitate la aceste fapte. Marius Marinescu, președintele fondator al Federației, reamintește faptul că ursul este o specie protejată, atât prin convenții internaționale și directive europene, cât și prin legislația națională. "Ursul face parte din speciile cinegetice care „se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele și cu mijloacele admise de lege, potrivit aprobării date de administrator, cu respectarea reglementărilor subsidiare, privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii“ (Legea nr. 407/2006, art. 24). Constituie infracțiune de braconaj și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă „vânătoarea în intravilan, altfel decât în condițiile art. 34“ (Legea nr. 407/2006, art. 42)", se arată în textul plângerii penale.

În documentul citat se arată și că persoanele care au încercat capturarea ursului nu aveau pregătirea necesară pentru a face acest lucru. Pe de altă, parte, reprezentanții Ministerului Mediului reacționează total pe lângă subiect și spun că nimeni nu le-a cerut derogare pentru împușcarea bietului animal, ca și cum asta ar fi problema. Fără reacție față de crima de la Sibiu, ei sunt curioși să afle... cum a ajuns ursul în oraș. "Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș. (...) Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. (...) Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate", se arată într-o poziţie oficială a Ministerului Mediului, postată pe pagina de Facebook.

Taguri articol


12