Anchetă judiciară la Colegiul European de Poliţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă judiciară la Colegiul European de Poliţie

Externe 29 Octombrie 2010 / 00:00 423 accesări

Colegiul European de Poliţie (CEPOL), centru de formare a ofiţerilor de poliţie cu rang înalt din UE, este vizat de o anchetă judiciară şi a fost plasat sub tutelă financiară, din cauza abuzurilor fostului său director, constrâns să demisioneze, a declarat, ieri, o sursă comunitară. Scandalul îi pune în mare dificultate pe miniştrii de Interne ai statelor UE, deoarece din consiliul de administraţie al CEPOL fac parte directorii şcolilor naţionale de poliţie. Membrii Comisiei Europene intră şi ei în componenţa consiliului de administraţie, instituţia finanţând acest colegiu cu un buget anual de 8,7 milioane de euro.

Suedezul Ulf Goransson a fost numit în 2007, pentru patru ani, la conducerea colegiului a cărui activitate se desfăşoară într-un conac din Bramshill, în zona rurală a Angliei, la 70 de kilometri nord de Londra. Raportul anchetatorilor de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) l-a constrâns pe Goransson să se pensioneze anticipat, în februarie 2010. Succesorul său, fostul director adjunct al poliţiei ungare, Ferenc Banfi, a fost însărcinat să facă ordine în colegiu. Anchetatorii OLAF au descoperit că echipamentul şi mobila din domiciliile personalului CEPOL erau finanţate de agenţie, că nu era nevoie de nicio justificare pentru decontarea costurilor aferente misiunii şi că maşinile de serviciu erau folosite în scop personal. Aceste abuzuri se ridică la aproape 300.000 de euro cheltuiţi în doi ani. Rezultatele anchetei OLAF au fost transmise Parchetului din Londra, în vederea unui control judiciar. Sunt preconizate măsuri disciplinare şi a fost solicitat şi un control financiar. De asemenea, orice decontare trebuie justificată, pe viitor. De la începutul anului, trei plăţi însumând 5,28 de milioane de euro au fost efectuate de Comisia Europeană pentru a acoperi cheltuielile agenţiei şi o a patra este prevăzută până la sfârşitul anului. Dar sumele plătite în 2010 nu vor reprezenta decât 85% din bugetul anual de 8,7 milioane de euro alocat pentru CEPOL, fiind anunţate reduceri bugetare, a subliniat o sursă comunitară. Eurodeputaţii au refuzat la începutul lunii octombrie să voteze descărcarea bugetară pe 2008 şi au blocat o sumă de 425.000 de euro pentru anul 2011. Deputaţii eurosceptici britanici au cerut închiderea colegiului, dar nu au fost urmaţi în această iniţiativă de colegii lor.

Se pune problema, pe viitor, a utilităţii acestui colegiu creat în 2005, cu statut de agenţie europeană. Comisia doreşte integrarea sa în EUROPOL, Oficiul European de Cooperare Poliţienească, cu sediul la Haga, dar deocamdată, statele membre nu şi-au dat acordul. Soarta sa va fi hotărâtă la o viitoare reuniune a miniştrilor de Interne din statele comunitare, pe baza recomandării Comisiei, a declarat preşedinţia belgiană a UE.



12