Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de toxiinfecţie alimentară după ce au participat la o masă organizată cu ocazia hramului bisericii Ivrinezu a crescut la 23, după ce alte trei persoane, doi copii şi un adult, au ajuns la spital, în noaptea de duminică spre luni, cu simptome ale bolii. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) din Constanţa, dr. Constantin Dina, în noaptea de duminică spre luni, trei persoane - un adult, un copil de cinci ani şi unul de 14 ani - au ajuns la Spitalul Municipal Medgidia cu cefalee, greţuri, ameţeli şi vărsături şi au rămas internate în unitatea medicală pentru a li se acorda tratamentul de specialitate. “Şi aceşti trei pacienţi au făcut parte din rândul persoanelor care au mers la masa festivă oferită cu ocazia hramului bisericii, iar în cursul nopţii li s-a făcut rău şi s-au prezentat la unitatea medicală din Medgidia”, a spus dr. Dina. Aşa cum am precizat şi ieri, inspectorii de specialitate ai DSPJ au mers încă de duminică seară la Căminul Cultural din Ivrinezu Mic, acolo unde a fost organizată masa festivă, şi au prelevat probe din mâncarea rămasă. Potrivit organizatorilor, la masă s-a servit hrană rece, respectiv salam, şuncă presată, caş, pilaf cu pulpe de pui prăjite şi desert. “De asemenea, cei opt angajaţi ai primăriei care au preparat mâncarea au fost chemaţi la sediul DSPJ pentru a li se preleva probe, iar viceprimarul comunei a fost şi el chemat pentru a face dovada produselor achiziţionate”, a mai declarat dr. Dina. Astfel, ieri, echipe ale Direcţiei de Control în Sănătate Publică s-au deplasat la cele trei obiective de alimentaţie publică pentru a întreprinde un control. “Este vorba despre un hipermarket, o brutărie şi un fel de depozit alimentar”, a spus directorul. Amintim că mai multe persoane, între care şi copii, care au participat, duminică, la o masă festivă oferită cu ocazia zilei de Sfânta Maria, au ajuns, duminică seară, la două spitale din judeţul Constanţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară - stări febrile, dureri abdominale şi vărsături. Printre pacienţi se află şi doi sugari cu vârste de şase luni şi şapte luni, un copil de un an şi patru luni, trei copii de şapte ani, doi copii de nouă ani, doi minori în vârstă de cinci ani, unul de trei ani, unul de 12 ani. “Starea lor este stabilă, nu pune probleme. Şase dintre persoane au fost deja externate”, a mai spus dr. Dina.
ANALIZA VETERINARILOR. Şi inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa s-au deplasat imediat la faţa locului, după notificarea apariţiei suspiciunii de toxiinfecţie alimentară. “În cadrul anchetei a fost identificat meniul servit cu ocazia festivităţii şi au fost recoltate probe din alimentele care au mai fost găsite. De asemenea, s-a stabilit că unele produse au fost pregătite în gospodării, de către localnici. Investigaţiile continuă, urmând ca, în funcţie de rezultatele obţinute prin examenele de laborator din probele recoltate din produsele alimentare respective, să se aplice măsurile prevăzute de legislaţie”, se arată într-un comunicat al DSVSA Constanţa.