Anchetă măsluită, în dosarul „Portul Constanța“?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colecție de invenții...

Anchetă măsluită, în dosarul „Portul Constanța“?

Justiție 23 Martie 2016 / 18:00 962 accesări
Fostul procuror DNA Lucian Papici este unul dintre magistrații care au instrumentat dosarul „Portul Constanța”, care s-a dovedit a fi o colecție de invenții

Fostul procuror DNA Lucian Papici este unul dintre magistrații care au instrumentat dosarul „Portul Constanța”, care s-a dovedit a fi o colecție de invenții

Achitarea senatorului constănțean Mircea Banias și a celorlalte 38 de persoane implicate în dosarul „Portul Constanța” reprezintă o mare lovitură pentru Justiția românească, bine văzută, în ultima vreme, în ochii străinilor. Asta pentru că, potrivit luju.ro, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis achitarea tuturor celor implicați după ce a constatat fie că faptele de care au fost acuzați inculpații (dare şi luare de mită, trafic de influenţă, evaziune fiscală, contrabandă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals) nu au fost comise, fie că nu există suficiente probe împotriva celor acuzați. Conform sursei citate, hotărârea a fost luată de unul dintre cele mai exigente complete ale ICCJ, format din judecătoarele Alina Ioana Ilie, Florentina Dragomir și Mariana Ghena, cunoscute pentru faptul că, de-a lungul timpului, au dat condamnări grele în dosare de corupție. Ele au demontat fiecare acuzație a procurorilor DNA care au instrumentat dosarul. Ce înseamnă asta? În termeni simpli, putem presupune că dosarul a fost o mare făcătură, orchestrată de doi dintre cei mai controversați procurori care au lucrat la DNA - Lucian Papici și Gheorghe Bocșan.

PĂCATELE TRECUTULUI Ca o coincidență stranie, miercuri, mai multe persoane au fost chemate la DNA Prahova pentru a fi audiate într-un dosar ce fusese clasat în 2014 de același Lucian Papici. Printre cei chemați se numără și deputatul Sebastian Ghiță, care are calitate de suspect în acest caz. Dosarul vizează infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 34 de milioane de euro. Ancheta a fost clasată, în 2014, de Papici, dar anul acesta ICCJ a confirmat redeschiderea investigațiilor. Același procuror este anchetat de colegii săi în nu mai puțin de trei dosare penale, deschise la Parchetul de pe lângă ICCJ, DIICOT Hunedoara și DIICOT Timiș. Nici infracțiunile de care este acuzat nu sunt de neglijat, traficul de influență și interceptările ilegale fiind doar două dintre cele mai grave fapte pentru care este cercetat. În plus, Papici mai este cunoscut și pentru legăturile sale cu fostul președinte Traian Băsescu, ce a intervenit, la un moment dat, în favoarea magistratului. Nici procurorul Gheorghe Bocșan nu este ușă de biserică. De-a lungul timpului, el a instrumentat mai multe dosare demontate definitiv de instanță. De asemenea, asupra lui au planat mai multe suspiciuni potrivit cărora ar fi încheiat diverse aranjamente cu cei trimiși de el în judecată, privind retragerea acuzațiilor.

JUSTIȚIA, SUB SEMNUL ÎNDOIELII Știind păcatele din trecut ale procurorilor, nu ar fi de mirare ca dosarul „Portul Constanța” să fie o înscenare, cel mai probabil comandată politic, pusă la cale de DNA. Dacă se va dovedi acest lucru, ar fi un mare pas înapoi pentru Justiție, care, dacă ar fi să ne luăm după rapoartele organismelor europene, face progrese însemnate, mai ales în lupta anticorupție. O manevră de acest gen ne face să ne întrebăm dacă nu cumva reputația DNA a fost câștigată prin asemenea acțiuni îndoielnice și abuzuri care adâncesc îndoielile privitoare la corectitudinea sistemului judiciar românesc.



12