Anchetă medicală de amploare la Palatul Copiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei cazuri de TBC

Anchetă medicală de amploare la Palatul Copiilor

Eveniment 29 Mai 2014 / 00:00 3684 accesări

Activitatea medicilor pneumologi constănţeni, dar şi a celor epidemiologi, este una extrem de încărcată! După ce, zilele trecute, au declanşat o amplă anchetă epidemiologică la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa, în urma depistării unui caz de tuberculoză (la un profesor), fiind verificaţi 200 de elevi, urmează o altă anchetă de proporţii. De data aceasta, la Palatul Copiilor din Constanţa. Aici au fost depistate trei cazuri de TBC: un profesor de înot, un muncitor şi un elev. Profesorul de înot a depistat boala întâmplător, la un control medical la Bucureşti. Specialiştii de acolo au transmis, imediat, informaţiile autorităţilor medicale din Constanţa. În prima parte a anchetei epidemiologice a mai fost depistat un caz, la un muncitor. Totodată, un elev al profesorului de înot a fost găsit cu TBC.

ASTĂZI, PALATUL COPIILOR VA FI SUPUS PROCEDURILOR SPECIFICE DE DEZINFECŢIE, IAR MÂINE, TOŢI CEI APROXIMATIV 300 DE COPII DIN PALAT VOR FI SUPUŞI TESTELOR SPECIFICE.

Directorul Palatului Copiilor, Mustafa Ilhan, a declarat, pentru ziarul „Telegraf”, că de când este director, din 2005, nu a mai avut de-a face cu o asemenea situaţie. „Nu am mai întâlnit aşa ceva. La noi va fi şi mai dificil, pentru că sunt copii care vin din toate colţurile judeţului. Unii vin doar o dată. Nici nu apucăm să le luăm datele. E neplăcut ce s-a întâmplat, dar sperăm să se rezolve totul cu bine”, a spus directorul. Totodată, el a adăugat că există o bună colaborare cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa şi că a oferit toate datele cerute până acum. „Ancheta va continua. Mâine (astăzi - n.r.) vin să dezinfecteze, iar apoi se fac testările şi copiilor”, a spus el. La rândul său, directorul adjunct al DSPJ Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, a declarat, pentru ziarul „Telegraf”, că „situaţia este sub control şi nu există motive de panică”. „Ancheta este în curs şi sunt respectaţi toţi paşii impuşi, astfel încât să nu existe probleme. Părinţii trebuie să ştie că se face absolut tot ce trebuie”, a adăugat directorul adjunct al DSPJ. Şi directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Palazu Mare, dr. Elena Danteş, transmite părinţilor care-şi duc copiii la Palatul Copiilor că nu trebuie să-şi facă griji, pentru că medicii vor face tot ce trebuie. „Foarte rar TBC se transmite de la un copil la altul. Vor fi testaţi toţi cei care au intrat în contact cu profesorul de înot. În cazul în care testele specifice - IDR - arată o depăşire a limitelor, doar atunci sunt testaţi şi contacţii copiilor (familie, colegi de clasă). Ancheta va fi făcută aşa cum trebuie, iar rezultatele vor fi comunicate. Nu se ascunde nimic”, a declarat dr. Danteş. Explicaţia sa vine după ce mai mulţi părinţi s-au arătat îngrijoraţi, mai mult decât atât, unii dintre ei susţinând că s-a încercat ascunderea situaţiei ivite. „Nu se ascunde aşa ceva. Dimpotrivă. Imediat sunt luate toate măsurile, populaţia este informată”, a subliniat directorul adjunct al DSPJ.

ANCHETA CONTINUĂ LA LICEUL DE TELECOMUNICAŢII Ancheta în cazul Liceului de Telecomunicaţii continuă. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare au ajuns şi ieri elevi (din totalul de 40 care au necesitat extinderea investigaţiilor) ale căror probe au ieşit pozitive, cu menţiunea că nu au şi boala, potrivit medicilor. „Li se fac radiografii, examen spută. Pentru că unele examinări durează, au fost făcute şi unele internări. Niciunul nu a fost diagnosticat cu TBC”, a declarat directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Precizăm că profesorul are forma necontagioasă a bolii.

Taguri articol


12