Anchetă MS la „spitalul groazei” din Ploieşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă MS la „spitalul groazei” din Ploieşti

Sănătate 30 Noiembrie 2013 / 00:00 927 accesări

Membrii comisiei de anchetă de la Ministerul Sănătăţii (MS), condusă de secretarul de Stat în MS, dr. Raed Arafat, au cerut conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti documente privind achiziţii, au stat de vorbă cu câţiva medici şi au vizitat spitalul, a spus managerul SJU Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, care nu a putut preciza dacă s-a discutat cu bolnavii şi cu rudele acestora. "Ne-au cerut documente legate de activitatea financiară, de achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare, printre care achiziţiile de bisturie, material dezinfectant şi alte feluri de achiziţii. Ne-au fost solicitate raportări vizavi de infecţiile nozocomiale, de dezinfectant şi de sălile de operaţii. Ne-au fost solicitate autorizaţiile sanitare de funcţionare, regulamentul de organizare şi regulamentul intern, fişe de post, deci, practic, documente privind întreaga activitate a spitalului", a declarat, vineri, Adrian Strâmbeanu.

DOTĂRI "DE PE VREMEA LUI PAZVANTE" Reamintim că verificările la SJU din Ploieşti, făcute de către echipa formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii (MS), ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi ai Consiliului Judeţean, au început miercuri, iar vineri trebuia să fie ultima zi a controlului. Ancheta a fost declanşată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor, spunând că SJU Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Printre medicii care au stat de vorbă cu membrii comisiei de la MS se numără şi medicul chirurg Dan Oprea. De asemenea, întrebat dacă membrii comisiei au mers şi în saloane să stea de vorbă cu pacienţi şi cu rude ale acestora, managerul SJU Ploieşti a spus: "Nu vă pot spune aşa ceva, pentru că nu am însoţit comisia. Au fost echipe din partea comisiei, unele au văzut blocul operator, altele sălile de operaţie, în altă parte saloanele, sala de radiologie şi imagistică, laboratorul". Managerul SJU Ploieşti a precizat că membrii comisiei au petrecut zilnic aproximativ opt ore în incinta spitalului, pentru verificări. Surse din spital au declarat că, în cele trei zile de verificări, membrii comisiei au făcut controale exclusiv în clădirea principală a spitalului, care este şi cea mai mare şi care găzduieşte secţiile de chirurgie. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, vineri, că verificările la SJU din Ploieşti au fost prelungite până luni sau chiar marţi, iar controlul va fi coordonat de secretarul de Stat Raed Arafat, care va merge săptămâna viitoare la SJU şi va prezenta public concluziile.

Într-un comunicat transmis joi, managerul SJU Ploieşti a arătat că niciodată nu a pretins că serviciile oferite de spitalul pe care îl conduce sunt "perfecte" şi cere public scuze pacienţilor pentru "lipsa de umanitate cu care sunt trataţi", însă spune că "imaginea de lumea a treia creată spitalului este falsă". În ceea ce priveşte scandalul public generat de afirmaţiile chirurgului Dan Oprea, managerul spitalului spune că dezbaterea publică nu îi va schimba opinia despre medicul Dan Oprea, pe care îl caracterizează drept "unul dintre profesioniştii apreciaţi în chirurgie pe care îi are judeţul (Prahova - n.r.) în acest moment".

Adrian Strâmbeanu a făcut publică adresa trimisă de chirurgul Dan Oprea, prin care acesta solicita retragerea temporară din serviciul de gardă de la spital, invocând "probleme de sănătate apărute pe fondul scandalurilor mediatice repetate, lipsa de comunicare şi epuizarea fizică şi psihică". "Starea de oboseală la care face referire colegul meu este un fapt real şi cât se poate de firesc, medicii din SJU Ploieşti lucrând ore suplimentare, într-un flux continuu, în care oboseala şi stresul diferitelor situaţii întâlnite zilnic îşi pun amprenta pe orice persoană, indiferent că se numeşte chirurg sau simplu angajat", a susţinut Adrian Strâmbeanu. În finalul comunicatului, managerul unităţii medicale a afirmat că, "oricâte se vor spune, imaginea SJU Ploieşti ca fiind un spital de lumea a treia este una falsă, o imagine care loveşte în oamenii de bună-credinţă care îşi fac meseria aici".

DECLARAŢII DIN „SPITALUL GROAZEI” Medicul Dan Oprea, chirurg la SJU Ploieşti, a arătat joi, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, care sunt motivele ce l-au determinat să comenteze un articol din presa locală online, articol de la care s-a ajuns să se facă anchetă de la Ministerul Sănătăţii în cel mai mare spital din Prahova. "Lucrez în spitalul acesta de peste 20 de ani şi apelativele de genul „spitalul morţii”, „spitalul groazei” mă deranjează. Rata de mortalitate în SJU Ploieşti este similară cu cea din alte spitale judeţene din ţară, doar că aici scandalurile au fost puţin mai vocale şi din cauza asta s-au întâmplat aceste lucruri. Probabil şi pe fondul lipsurilor şi al neajunsurilor, pacienţii nu sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc în acest spital şi trebuie să-şi cumpere materiale, trebuie să-şi cumpere pansamente, seringi, branule, de multe ori şi medicamente şi aşa mai departe şi nemulţumirile astea se materializează prin diverse conflicte, dintre care unele ajung în situaţia de dosare penale şi cazuri de malpraxis. Pe mine mă deranjează lucrul acesta, pentru că eu iubesc spitalul în care lucrez", a spus medicul Dan Oprea. El a precizat că faptul că în sălile de operaţii se lucrează cu instrumentar vechi, dar asta nu înseamnă că instrumentele chirurgicale nu sunt sterile. "Fiecare din aceste lipsuri are efecte, în sensul că munca noastră e mai dificilă, efortul nostru e mai mare, emoţiile sunt mai mari. Acum, să nu vă gândiţi că se lucrează cu instrumentar nesteril, Doamne fereşte! Aceste instrumente se sterilizează după standardele existente, să nu vă închipuiţi că se duce cineva să fiarbă un bisturiu şi să-l aducă în buzunar să opereze a doua zi. Nu. Ele se sterilizează după standardele existente, doar că aceste instrumente sunt de unică folosinţă", a precizat medicul.

Întrebat care este, în opinia sa, cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul în care lucrează, chirurgul Dan Oprea spune că aceasta ţine de aparatura medicală. "Problema cea mai mare, după părerea mea, este că aparatura de înaltă performanţă, echipamentele care sunt, nu sunt service-ate corespunzător, pentru că nu există contracte de service pentru îngrijirea lor, pentru punerea lor în stare de funcţionare, pentru a avea uşurinţă în exploatarea lor în intervenţiile chirurgicale sau în intervenţiile mini-invazive. Noi încercăm să nu punem viaţa omului în pericol, dar patologia este vastă, afecţiunile sunt de multe ori grave, de multe ori în spitalul acesta vin cazuri extrem de avansate de boală, iar eforturile noastre nu întotdeauna au un rezultat fericit pentru bolnavi", a spus Dan Oprea.



12