Anchetă penală pe numele lui Edward Snowden

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă penală pe numele lui Edward Snowden

Monden 17 Iunie 2013 / 00:00 421 accesări

PROTECŢIE AGRESIVĂ Giganţii serviciilor de comunicaţii mobile şi pe internet au început cursa dezvinovăţirii în scandalul provocat de programul SUA de supraveghere a comunicaţiilor. Pe rând, Microsoft şi Facebook au dezvăluit că au primit din partea autorităţilor americane, în al doilea semestru al anului 2012, mii de cereri de informaţii despre utilizatori, asigurând că nu s-au conformat sistematic, în plin scandal generat de dezvăluirea spionajului electronic în masă al SUA. Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la dispariţia unui copil la presupuse ameninţări teroriste, trecând prin delicte minore. Numărul de conturi vizate variază între 18.000 şi 19.000 în aceeaşi perioadă a ultimelor şase luni ale lui 2012, a precizat Facebook, fără a dezvălui de câte ori a răspuns acestor cereri. „Facebook protejează agresiv datele utilizatorilor săi”, asigură un comunicat al lui Ted Ullyot, principalul avocat al firmei. La rândul său, Microsoft a anunţat că a primit între 6.000 şi 7.000 de cereri, care au afectat între 31.000 şi 32.000 de conturi.

Facebook se confruntă cu o mişcare de dezaprobare din partea utilizatorilor săi, după dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al atotputernicei Agenţii Americane pentru Supraveghere (NSA), potrivit cărora reţeaua socială figurează printre cei nouă giganţi ai internetului care au furnizat date personale în cadrul programului său de spionaj PRISM. Companiile, printre care figurează Apple, Google, Microsoft şi Yahoo, au dezminţit afirmaţiile potrivit cărora NSA putea să aibă acces direct la serverele lor. Google a cerut, săptămâna trecută, FBI şi Departamentului american al Justiţiei permisiunea de a face public numărul informaţiilor despre utilizatorii săi pe care a trebuit să le ofere autorităţilor în cadrul programelor de supraveghere, precizând că nu are nimic de ascuns.

DACĂ ŞI CU PARCĂ Edward Snowden începe însă să aibă probleme, după ce directorul FBI, Robert Mueller, a confirmat că a fost iniţiată o anchetă penală în cazul său. „Domnul Snowden face obiectul unei anchete penale. Aceste scurgeri de informaţii au provocat daune importante securităţii SUA. Vom lua toate măsurile necesare pentru ca această persoană să fie trasă la răspundere”, a precizat Robert Mueller. Acesta a precizat că programul de supraveghere a comunicaţiilor, implementat din 2006, ar fi putut permite capturarea unuia dintre autorii atentatelor din 11 septembrie 2001, dacă ar fi existat de atunci.

Taguri articol


12