Anchetă penală pentru acte de terorism, la Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă penală pentru acte de terorism, la Chişinău

Externe 16 Octombrie 2009 / 00:00 396 accesări

O explozie, soldată cu rănirea a circa 40 de persoane, a avut loc miercuri seară, în timpul unui concert organizat cu ocazia Zilei Chişinăului şi susţinut de Ştefan Bănică jr.. Procuratura moldoveană a emis o ordonanţă de începere a urmării penale pentru acte de terorism, a anunţat, joi, procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco. Autorităţile de la Chişinău nu suspectează o singură persoană, ci un grup terorist. Explozia ar fi putut fi provocată de o grenadă de tip RGD, a declarat comisarul general al poliţiei din capitala R.Moldova. De exemplu, raza de acţiune a grenadelor RG-42 este de circa 20 de metri. Astfel, numărul persoanelor care au avut de suferit a fost mai mic decît dacă ar fi fost utilizată o grenadă modernă. Toţi răniţi sînt în afara pericolului.

Deflagraţia ar fi fost provocată de o cutie lăsată în apropierea Arcului de Triumf, care conţinea fie o grenadă, fie pocnitori sau alt tip de explozibil. Poliţia desfăşoară o anchetă şi interoghează martorii aflaţi la faţa locului. Un tînăr rănit în explozie susţine că l-a văzut pe posibilul autor al deflagraţiei, care alerga prin mulţime cu un pistol în mînă. Reporterii postului JURNAL TV au reuşit să discute cu o persoană care susţine că l-ar fi văzut pe autorul exploziei. “L-am văzut pe un tip care a alergat prin mulţime cu un pistol în mînă. A împuşcat o dată şi a aruncat ceva din mînă. După asta am auzit explozia, iar tipul a dispărut”, îşi aminteşte tînărul, care a fost internat în spital cu multiple răni la mîini şi la picioare. Băiatul susţine că individul era îmbrăcat în negru şi se afla la aproximativ 15 metri de el. Potrivit primarului capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, 37 de răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă, iar alte patru victime au fost duse în alte spitale din oraş, unde au primit îngrijiri medicale. Medicii susţin că cei mai mulţi pacienţi au răni la mîini şi la picioare, două dintre victime au fost rănite la abdomen, dar viaţa lor nu este în pericol.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a anunţat, joi, că în aceeaşi perioadă, la biroul său au fost primite telefoane de ameninţare. Două apeluri de ameninţare au fost primite, miercuri dimineaţă, în anticamera unuia dintre adjuncţii ministrului moldovean de Interne, acestea fiind efectuate din afara ţării, au anunţat autorităţile de la Chişinău, în contextul anchetei. Procurorul General, Valentin Zubco, a precizat sînt luate în considerare mai multe versiuni, printre care şi un act terorist cu tentă politică. Ministrul Afacerilor Interne a precizat că în operaţiunile de investigare şi cercetare a cazului este implicat tot efectivul Comisariatului General de poliţie, ofiţeri din cadrul SIS şi procurori.

Ancheta ia în vedere multe piste. De exemplu, joi dimineaţă, un bărbat a ameninţat că va detona o grenadă la sediul Procuraturii Generale din Chişinău. În cele din urmă autorităţile şi.au dat seama că era vorba despre un incident separat, în care cetăţeanul Zubin Leonid a recurs la aminţări pentru a protesta că fiul său Zubin Denis, este în închisoare de şapte ani. Una dintre cele mai pertinente ipoteze este că explozia ar fi putut fi provocată de \"persoane din regiunea transnistreană şi au fost făcute demersurile pe lîngă autorităţile de la Tiraspol, pentru o serie de informaţii condidenţiale. Există unele grupări şi alţi factori externi care nu doresc ca R.Moldova să adere la UE, iar atentatul s-ar fi dorit a fi un avertisment. Deflagraţia a umbrit, de exemplu, începerea discuţiilor dintre oficialii ruşi şi moldoveni cu privire la o nouă tranşă din împrumul promis de Kremlin fostei administraţii comuniste de la Chişinău.



12