Anchetă privind acuzaţiile de tortură aduse CIA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă privind acuzaţiile de tortură aduse CIA

Externe 13 Iulie 2009 / 00:00 381 accesări

Secretarul american al Justiţiei intenţionează să numească un procuror care să investigheze dacă CIA a torturat suspecţi de terorism după 11 septembrie 2001, creînd astfel premisele unui conflict cu oficialii din cadrul administraţiei, care ar prefera ca problema să rămînă de domeniul trecutului. Potrivit unor surse citate de ediţia electronică a cotidianul „The Washington Post”, procurorul general Eric Holder ar urma să anunţe această decizie în următoarele săptămîni. Acesta ar fi sprijinit în acest demers de unii dintre actorii importanţi, potrivit surselor citate, care precizează că oficialul american va alege, cel mai probabil, un procuror de carieră din Departamentul Justiţiei. Acesta ar putea fi John Durham, asistentul adjunctului fostului procuror general Michael Mukasey, predecesorul său. Numirea unui procuror care să ancheteze abuzurile din cea mai neagră perioadă a administraţiei Bush ar contraveni însă dorinţei preşedintelui Barack Obama de a privi spre viitor şi nu spre trecut. Consilieri politici de rang înalt şi-au exprimat îngrijorarea că o asemenea investigaţie ar putea conduce la dezbateri bipartizare, care ar putea afecta agenda legislativă ambiţioasă a liderului de la Casa Albă. Administraţia americană a rezistat cu succes eforturilor congresmenilor democraţi de a înfiinţa o comisie pentru adevăr şi reconciliere, dar au continuat să apară noi dezvăluiri despre relelele tratamente aplicate deţinuţilor, inclusiv un raport secret văzut recent de Eric Holder şi care enumera cîteva episoade ce ar putea fi legate de tortură.

CIA a ascuns Congresului timp de opt ani informaţii despre existenţa unui program secret de combatere a terorismului, la ordinul direct al vicepreşedintelui Dick Cheney, a declarat actualul director al agenţiei, Leon Panetta, în faţa congresmenilor. Leon Panetta, care a pus capăt programului la 23 iunie, atunci cînd a aflat despre existenţa lui de la subalternii săi, a informat cele două comisii privind serviciile secrete din Senat şi din Camera Deputaţilor, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise, care a avut loc în ziua următoare. Membrii Congresului au opinii diferite privind semnificaţia acestui program, ale cărui detalii rămîn secrete. Mulţi dintre cei intervievaţi au declarat, totuşi, că este vorba despre o activitate importantă care ar fi trebuit dezvăluită comisiilor care se ocupă de serviciile secrete. Oficiali din cadrul Congresului şi al serviciilor de informaţii au declarat că acesta nu implică programul CIA de interogări şi nici activităţi de spionaj intern. Programul a fost început de centrul de contraterorism al CIA, la scurt timp după atacurile din 11 septembrie, dar nu a devenit niciodată pe deplin operaţional, implicînd planificări şi instrucţii care au avut loc în mod neregulat din 2001 pînă în acest an.

În cei opt ani cît a fost vicepreşedinte în administraţia Bush, Dick Cheney a fost cel mai vehement apărător al menţinerii secretului asupra activităţilor guvernamentale, în special în domeniul serviciilor de informaţii. Democraţii din Camera Reprezentanţilor au declarat că ar putea deschide o investigaţie neoficială în cazul programului secret. Congresmenii republicani au respins cererile privind deschiderea unei anchete şi au declarat că programul nu s-a ridicat la nivelul care să necesite informarea comisiilor parlamentare. Aceştia au sugerat, de asemenea, că democraţii se folosesc de subiect pentru a susţine declaraţia preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, potrivit căreia CIA a indus-o în eroare intenţionat în 2002 în legătură cu tehnicile de interogare a presupuşilor terorişti.

Taguri articol


12