Anchetă privind execuţia lui Saddam Hussein

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă privind execuţia lui Saddam Hussein

Eveniment 03 Ianuarie 2007 / 00:00 1438 accesări

Guvernul irakian a lansat o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care gărzile irakiene au primit permisiunea de a filma execuţia lui Saddam şi de a face glume pe seama fostului preşedinte înainte ca acesta să fie spînzurat. În momentul în care aveau loc ultimele pregătiri în vederea execuţiei, cîteva persoane au început să scandeze sloganuri ale grupării şiite conduse de Moqtada al-Sadr. O înregistrare făcută cu ajutorul unui telefon mobil surprinde insultele care i-au fost adresate fostului dictator în ultimele clipe de viaţă. Şi oficialii americani au fost deranjaţi de comportamentul scandalos al gărzilor şiite, mai ales că niciun oficial american nu se afla în camera respectivă.

Execuţia pripită a fostului dictator irakian, în vîrstă de 69 de ani, a părut să-i ia prin surprindere pînă şi pe aliaţii americani. Statele Unite ar fi dorit să amîne suprimarea lui Saddam Hussein, iar ambasadorul american la Bagdad i-ar fi cerut premierului irakian să amîne execuţia lui Saddam Hussein cu două săptămîni. Acesta pare însă să fi cedat în faţa presiunii tot mai mari a forţelor politice şiite. Comunitatea şiită irakiană şi-a atras însă numai oprobiul lumii musulmane care nu a apreciat că execuţia a avut loc în prima zi de Hajj, chiar dacă a fost înainte de răsăritul soarelui. "Americanii au vrut să amîne execuţia cu 15 zile deoarece nu voiau ca acesta să fie executat imediat", a declarat un oficial irakian implicat în evenimentele care au culminat cu moartea lui Saddam, sub protecţia anonimatului. "Dar în timpul zilei de vineri, biroul premierului a pus la dispoziţie toate documentele necesare, iar americanii s-au răzgîndit atunci cînd au observat că premierul era foarte hotărît. Tot ce a urmat a fost doar o chestiune de finalizare a detaliilor", a precizat sursa citată.

Trupele americane l-au predat pe Saddam Hussein în ultimul moment înainte de a fi spînzurat, în urma negocierilor intense derulate pînă noaptea tîrziu între premierul Nuri al-Maliki şi oficialii americani. Oficialii americani, în custodia cărora Saddam s-a aflat timp de aproape trei ani, au refuzat să comenteze ce rol au avut în execuţia fostului dictator. Oficialii americani s-au implicat ulterior, atunci cînd Guvernul a convenit să predea trupul lui Saddam membrilor tribului său pentru a fi îngropat în satul natal. Unii oficiali au propus ca fostul dictator să fie îngropat lîngă cofondatorul Partidului Baas, Michel Aflaq, al cărui mormînt se află în Zona Verde. În cele din urmă, la 24 de ore de la execuţie, un elicopter american a transportat trupul neînsufleţit al fostului preşedinte irakian la Tikrit. Saddam Hussein a fost înmormîntat în cadrul unei ceremonii private în satul natal Awja. Mormîntul său se află lîngă cel al fiilor săi, Uday şi Qusay, ucişi de trupele americane în anul 2003.

Execuţia imediată a lui Saddam a consolidat autoritatea fragilă a lui Maliki în rîndul şiiţilor, dar a determinat reacţia virulentă a sunniţilor. În Irak si Iordania, sute de persoane au participat la demonstraţii de protest faţă de execuţia fostului dictator. La Bagdad, demonstranţii au scandat "Saddam - eşti patria mea!" În capitala iordaniană Amman, participanţii la demonstraţii au purtat fotografii cu Saddam Hussein, iar una dintre fiicele fostului dictator a luat parte la manifestaţii. Un lider al opoziţiei iordaniene a afirmat chiar că Saddam Hussein ar putea fi considerat un “lider al naţiunii arabe“.

Cinci minute pentru moarte

Fostul dictator a fost condamnat la moarte pentru execuţia a 148 de şiiţi din Dujail în anii '80 şi a fost spînzurat sîmbătă dimineaţă, la Bagdad. Potrivit mass-media arabe, execuţia s-a încheiat la ora 6 şi 5 minute. Începînd de la ora locală 6.00, televiziunea irakiană a difuzat versete din Coran, pe fondul unor psalmodieri religioase. În jurul orei 6.30, imaginile statice au fost înlocuite cu cîntece şi imnuri patriotice. "Cu moartea lui Saddam Hussein, a fost întoarsă o pagină neagră a istoriei Irakului", conform unui text scris cu roşu, difuzat de televiziunea publică irakiană.

Saddam Hussein a condus autoritar Irakul începînd din 1979 şi pînă la înlăturarea regimului său, în aprilie 2003. O serie de ceremonii funerare publice au avut loc în memoria sa. Inclusiv o serie de locuitori din Dujail au luat parte la evenimente, majoritatea desfăşurîndu-se la nord de Bagdad, într-o regiune dominată de sunniţi.

Situaţia din Irak este însă departe de a fi calmă. Circa o sută de persoane şi-au pierdut viaţa într-o serie de atentate comise de sunniţi la scurt timp după anunţarea execuţiei. În următoarele zile, se aşteaptă însă ca preşedintele american George W. Bush să prezinte o nouă strategie privind Irakul. O sursă din cadrul administraţiei de la Washington susţine că preşedintele va anunţa sporirea efectivelor militare americane din Irak, punînd accentul pe asigurarea securităţii şi nu pe instruirea forţelor irakiene, după cum cere atît majoritatea democrată, cît şi Grupul de Studiu pentru Irak. Guvernul de la Bagdad a anunţat că numărul civililor ucişi în urma violenţelor a atins un nivel record.



12