Anchetatori specializaţi de eBay, după cazul hackerului \"Vladuz\"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetatori specializaţi de eBay, după cazul hackerului \"Vladuz\"

Eveniment 15 Mai 2008 / 00:00 1205 accesări

Sute de ofiţeri români vor fi special pregătiţi pentru prevenirea criminalităţii informatice, în baza parteneriatului inţiat între autorităţile române şi eBay, ca urmare a acţiunilor hackerului \"Vladuz\", care a prejudiciat cu peste două milioane de dolari firma de licitaţii pe Internet. Cazul lui Vlad Duiculescu, tînărul de 20 de ani care a reuşit să spargă sistemele de securitate ale companiei eBay, a fost punctul de plecare al colaborării dintre autorităţile americane şi cele române pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice. Formarea unor parteneriate de tip \"public-privat\" între autorităţi şi societăţile ce oferă diverse servicii pe Internet este văzută de şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, ca o măsură utilă pentru combaterea şi prevenirea criminalităţii informatice. \"Un astfel de parteneriat este necesar pentru ca informaţiile să fie furnizate, în cel mai scurt timp, orice întîrziere în acest flux informaţional conducînd la dispariţia eventualelor urme\", a afirmat, ieri, inspectorul general al Poliţiei Române, în cadrul conferinţei privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice. Parteneriatul a fost salutat şi de ofiţerul de informaţii pe probleme de securitate din cadrul eBay, Dave Cullinane, care a mai menţionat că sute de procurori şi agenţi de aplicare a legii vor beneficia de training din partea eBay. Totodată, Cullinane a mulţumit autorităţilor române pentru buna colaborare de care au dat dovadă cele două părţi în prinderea hackerului român, acţiune în care au mai fost implicate şi Serviciile Secrete americane, dar şi FBI. \"Vlad Duiculescu a subminat în mod sever încrederea comunităţii eBay prin acţiunile sale. El a încercat să aducă prejudicii companiei eBay printr-un spectru larg de activităţi infracţionale în domeniul Internetului. Tocmai de aceea, eforturile depuse de autorităţile române pentru aducerea în faţa legii a acestui individ vor avea un efect pozitiv asupra întregii comunităţi care accesează Internetul\", a afirmat David Cullinane.

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a apreciat, la rîndul său, că reţinerea hackerului \"Vladuz\" este doar o victorie parţială, iar succesul deplin va fi atunci cînd întregul caz va fi soluţionat, iar instanţa îl va condamna pe cel în cauză. Totodată, Olaru consideră cazul lui Vlad Duiculescu (\"Vladuz) ca pe unul neobişnuit, care iese din tiparele profilurilor uzuale ale hackerilor ce comit infracţiuni pe Internet. \"Acesta este un caz izolat şi, dacă vreţi, o curiozitate profesională, pentru că el (n.r. - Vlad Duiculescu) a putut să aducă prejudicii eBay deşi are doar opt clase. S-a dovedit că stilul autodidact a dat rezultate în cazul său\", a adăugat Olaru. El a precizat că acţiunile lui \"Vladuz\" se înscriu într-un trend ascendent al criminalităţii informatice comise de români: \"În primul trimestru al anului 2008, la nivelul Poliţiei Române s-au înregistrat 336 de infracţiuni informatice, faţă de 284, în aceeaşi perioadă a anului 2007, din care 32 de fraude informatice, faţă de 19, în 2007 şi 112 fraude cu carduri, faţă de 58,, în 2007. De asemenea, au fost cercetate 198 de persoane, faţă de 154, în 2007\". Chestorul Gheorghe Popa a precizat că poliţiştii români îşi vor stabili ca obiectiv \"ferm\", pe viitor, combaterea acestui tip de criminalitate: \"Pentru Poliţia Română combaterea criminalităţii informatice reprezintă o prioritate pentru perioada 2008-2010 şi de aceea am înfiinţat la nivelul structurilor noastre Direcţia pentru Combaterea Criminalităţii Informatice şi intenţionăm ca şi structurile din teritoriu să fie dezvoltate în acest sens\".

Reamintim că Tribunalul Bucureşti a emis, în 17 aprilie, un mandat de arestare preventivă de 29 de zile pentru Vlad Duiculescu, la cererea procurorilor DIICOT. Vlad Duiculescu era urmărit penal, de procurorii DIICOT, din 5 aprilie 2007, pentru infracţiuni la Legea nr.161/2003, privind accesul fără drept la un sistem informatic; modificare, fără drept, de date informatice si restricţionarea accesului la acestea; vînzare sau punere la dispoziţie, în orice mod, de programe ce permiteau accesul fără drept la diferite sisteme informatice. Potrivit anchetatorilor, Duiculescu este acuzat că, în perioada 2005 - 2007, a accesat în mod fraudulos, neautorizat şi repetat mai multe conturi de e-mail care aparţineau unor angajaţi ai eBay, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de dolari.



12