Anchetă fără precedent a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care îi suspectează pe doi procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de fapte de corupţie. George Bălan, fost vicepreşedinte CSM, actualmente procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului General, detaşat în prezent la Direcţia Resurse Umane a Consiliului sunt acuzaţi de DNA că ar fi obţinut informaţii de la Direcţia Informativă de Protecţie Internă (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice, iar în baza acestor informări, Bălan şi Sâmpetru şi-ar fi negociat ocuparea unor funcţii de conducere în Ministerul Public. După obţinerea avizului CSM, ieri dimineaţă, procurorii anticorupţie au descins în sediul Consiliului, unde au percheziţionat birourile celor doi magistraţi. Ulterior, anchetatorii au efectuat o percheziţie şi la domiciliul lui Sâmpetru.
INTERCEPTĂRI Acuzaţiile procurorilor se bazează pe interceptări telefonice care ar fi fost făcute începând din februarie, ca urmare a autorizaţiilor obţinute de la instanţa supremă. În baza lor, la dosarul cauzei au fost depuse transcrierile convorbirilor telefonice purtate de procurorul Bălan cu cms. Vlad Adrian Mihai, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, cu Sâmpetru, dar şi cu premierul Victor Ponta. Din discuţiile interceptate a reieşit că George Bălan a dat impresia că va fi numit procuror general al României de către premier. În una din convorbiri, Bălan îi cere lui Ponta o întâlnire şi acesta acceptă:
„George Bălan: Victor, crezi că aş putea trece pe la tine astăzi-mâine, când ai tu o fereastră?
Victor Ponta: Sigur. Eu sunt la birou până la ora trei. Dacă vrei să-mi faci o vizită, îţi dau o cafea, cu plăcere, da?“
AUDIERI Procurorii anticorupţie au început ieri urmărirea penală faţă de Bălan, Sâmpetru şi cms. Mihai. Conform unui comunicat al DNA, cms. Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Bălan este acuzat de complicitate la această infracţiune, iar Sâmpetru este cercetat pentru instigare la aceeaşi infracţiune. În rezolu?ia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că „exista date şi indicii temeinice că, în perioada martie - iunie 2012, Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne pe judeţul Ilfov”. La ieşirea de la audieri, Sâmpetru a declarat că nu îl cunoaşte personal pe premierul Ponta, nu s-a întâlnit şi nu a vorbit cu acesta. La rândul lui, Bălan a recunoscut că a vorbit cu Ponta, dar că discuţia nu are nicio legătură cu acest caz. Singurul care nu a stat de vorbă cu ziariştii a fost cms. Vlad.
MĂSURI Ieri, Secţia pentru procurori a CSM a dispus suspendarea din funcţia de membru al CSM a lui George Bălan şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru. Totodată, la cererea DNA, Inspecţia Judiciară a CSM a declanşat verificări privind buna reputaţie a celor doi procurori. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie, în şedinţa de marţi, potenţialul de afectare a independenţei justiţiei prin activităţi în desfăşurare pe scena politică românească. În acest context, Plenul CSM solicită tuturor forţelor politice să nu aducă atingere prin disputele lor politice independenţei justiţiei, atribut fundamental al sistemului judiciar.
Judecătorul Mona Pivniceru, membru al CSM, a refuzat să creadă informaţiile referitoare la anchetarea procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru, precizând că totul este doar un scandal mediatic.
IMUN LA ATACURILE LUI BĂSESCU Nebunia generată de “scăparea” pe surse a unor informaţii din cercetarea lui George Bălan, membru CSM, şi a consilierului acestuia, procurorul Marcel Sâmpetru, a generat o serie de reacţii politice, dat fiind că s-a dorit alăturarea numelui premierului de ancheta în curs de desfăşurare. Prim-ministrul Victor Ponta a reacţionat imediat şi a solicitat oficial DNA să publice convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că “această instituţie a intrat în bătălia politică”. El a arătat că este normal ca un prim-ministru, \"ca orice român\", să fie interceptat în discuţiile telefonice şi a spus că speră ca, dacă se poate, să nu fie totuşi prezentate public discuţiile cu soţia sa. Apoi, Ponta a scris, pe Facebook, că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni: “Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri!\".
DESCINDERI CUSUTE CU AŢĂ ALBĂ Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a arătat că descinderile DNA de la CSM par \"o poveste cusută cu aţă albă\", care se mulează, surprinzător, pe o temă de campanie lansată public de Băsescu şi de susţinătorii acestuia. Voicu a spus că, \"momentan\", referirile celor doi procurori anchetaţi de DNA la adresa lui Ponta sunt legate \"de o ceaşcă de cafea\" şi a acuzat că \"sunt instituţii ale statului care sunt agenţi de campanie ai lui Băsescu\". “Scandalul ascultării telefoanelor a doi procurori CSM reprezintă o nouă fumigenă lansată de DNA care dovedeşte prin orice acţiune că este o instituţie coordonată politic, o acţiune care are ca scop crearea unui nou subiect de presă cu puţin timp înainte ca anumite ministere să prezinte public auditul intern”, consideră secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu. În opinia acestuia, principala ţintă este premierul Ponta. Totodată, senatorul liberal Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică, a apreciat că scandalul legat de funcţiile din justiţie arată că Băsescu, \"care a pus gheara pe justiţie\", este speriat acum ca nu cumva să piardă controlul şi oferă acum un \"spectacol\". El arată că atât procurorul general cât şi şeful DNA au fost numiţi de preşedintele Băsescu şi aminteşte cum Monica Macovei, ca ministru al Justiţiei, a iniţiat o ordonanţă şi i-a şantajat pe parlamentarii PD să o voteze în Parlament. El spune că Macovei a insistat ca procurorii să fie numiţi de ministrul Justiţiei, adică de ea, şi nu de CSM, aşa cum scrie în Constituţie, la art. 134.
O FUMIGENĂ La rândul său, senatorul PSD Dan Şova a declarat că este o “coincidenţă bizară” între începerea campaniei electorale de la referendum şi zvonurile privind referirile la USL dintr-o anchetă DNA deschisă asupra unor membri CSM. Întrebat dacă afectează USL zvonurile potrivit cărora Bălan şi Sâmpetru şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României, Şova a declarat că acest lucru i se pare “umoristic”, mai ales că ministrul Justiţiei propune, CSM avizează şi preşedintele României numeşte. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat că acuzarea lui Bălan şi a lui Sâmpetru de fapte de corupţie ar putea reprezenta “principala armă” a PDL-ului în campania pentru referendum. Cei din opoziţie s-au abţinut de la comentarii, susţinând că nu doresc să comenteze ce se întâmplă în justiţie. Şi marmota...