Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a cerut ministerelor Finanţelor şi Agriculturii ca, prin noul Cod Fiscal, să scadă acciza la băuturile intermediare produse din vin şi să elimine taxa pentru spumante, încurajând asftel producţia locală, aflată în declin în ultimii ani. „Vrem scăderea accizelor la spumante la zero, ca în aproape toate ţările producătoare de vinuri din Europa. La noi, acciza e 34,05 euro pe hectolitru, iar încasarea anuală este foarte mică în comparaţie cu ce s-ar obţine dacă s-ar relansa producţia în România. Un alt obiectiv este scăderea accizei la băuturile intermediare pe bază de vin, cu tărie alcoolică între 15 şi 22%. Este vorba de vermuturi, cinzano, martini etc.“, a declarat directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe. El precizează că bugetul încasează anual o sumă nesemnificativă, de două milioane euro, din accize la vinurile spumante. În Uniunea Europeană sunt doar patru ţări viticole care au acciză la vinurile spumante - Franţa (o cotă neglijabilă), Germania, Ungaria şi România.