”De unde îşi vor lua medicamentele cei şapte bolnavi grav care și-au câștigat dreptul în instanță?”, este întrebarea pe care avocatul Alianţei Pacienţilor Cronici (APC), Dan Cimpoeru, a adresat-o autorităților. El a depus ieri, la Ministerul Sănătăţii (MS), o cerere de punere în executare a deciziei instanţei prin care bolnavii cu afecțiuni grave trebuie să primească medicamente compensate, în care se solicită MS ca până miercuri, 25 iunie, să precizeze de unde îşi vor lua tratamentele. Aceeaşi cerere de punere în executare a sentinţei a fost depusă la Guvern şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). ”Am solicitat celor trei instituţii ca până miercuri să ne dea un răspuns scris unde anume se vor adresa pacienţii pentru a primi medicamentele, având în vedere că mulţi dintre ei au domiciliul în ţară, şi, totodată, care va fi data, momentul în care vor putea să intre efectiv în posesia acestor medicamente”, a spus avocatul. Acesta a precizat că, din declaraţiile ministrului Sănătăţii şi ale preşedintelui CNAS, se pare că sentinţa va fi pusă în executare imediat.
DACĂ SENTINŢA NU VA FI PUSĂ ÎN EXECUTARE DE BUNĂVOIE, SE VA PROCEDA LA EXECUTARE SILITĂ, APC DIN ROMÂNIA URMÂND SĂ SE ADRESEZE UNUI EXECUTOR JUDECĂTORESC.
”Totodată, luăm în calcul foarte serios posibilitatea de a formula plângere penală împotriva funcţionarilor publici vinovaţi de nepunerea în executare a acestei decizii, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în condiţiile în care cei doi conducători de instituţii au spus deja că o vor pune în executare. Dacă se va tergiversa, înseamnă că funcţionari din cadrul acelor instituţii se fac vinovaţi”, a precizat avocatul.
PRECEDENTUL S-A CREAT! ”Vrem să creăm un precedent, să arătăm tuturor că avem un drept, respectiv acela la viață”, a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, pentru ”Telegraf”. Și precedentul s-a creat. APC a primit deja cereri similare de la mai mulţi pacienţi şi urmează ca fiecare dosar în parte să fie analizat, pentru a se formula o altă cerere de ordonanţă preşedinţială pentru următorul grup de reclamanţi.
Guvernul, MS şi CNAS au fost obligate, prin decizia luată, în 18 iunie, de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală. Printre cei șapte pacienți se numără și un constănțean, Robert Sebastian Ursache, de 19 ani, cu diferite tumori maligne. Familia sa a luptat și luptă din răsputeri pentru ca Robert să învingă suferința. El a fost ajutat inclusiv de Consiliul Județean Constanța, dar și în cadrul unui Teledon organizat de Neptun TV și prezentat și de cotidianul nostru.
SE CONTESTĂ, POTRIVIT LEGII Hotărârea, chiar dacă este executorie şi se aplică de îndată, nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă de Guvern, Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Premierul Victor Ponta declara, în 19 iunie, că statul va face recurs în cazul procesului cu cei şapte bolnavi de cancer, pierdut la Curtea de Apel. ”Statul trebuie să facă recurs pentru motivul foarte simplu că, altfel, Curtea de Conturi impută conducerii CNAS banii respectivi şi îi impută persoanelor, nu instituţiei. Aşa spune Legea finanţelor publice”, a spus Ponta. CNAS a informat că va pune în executare sentinţa, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite. Reamintim că Cezar Irimia a declarat, pentru ziarul ”Telegraf”, că prima luptă a fost câștigată, dar nu și războiul. ”Bolnavii își cer dreptul la viață, la sănătate, drepturi pe care guvernații le-au călcat în picioare. Suntem singura țară din UE care nu respectă legea. Ne bucurăm că justiția și-a făcut treaba”, a declarat Cezar Irimia. El întreabă, indignat, cine răspunde pentru copiii care au murit, cine răspunde, în general, pentru toți bolnavii cu grave afecțiuni cronice care au murit.