Universitatea Maritimă din Constanța (UOC) a început să școlarizeze studenți străini încă din anul universitar 2013 - 2014, dar iată că aceștia au adus cu ei o serie de probleme. Un scandal recent apărut în mass-media, care implică și Autoritatea Navală Română (ANR), a pornit de la solicitarea făcută de instituția de învățământ superior către ANR pentru eliberarea carnetelor de marinar pentru trei studenți egipteni. Prorectorul UMC, prof. univ. dr. Cornel Panait, a explicat, pentru ”Telegraf”, că universitatea pe care o conduce, instituție de învățământ de stat, formează personal navigant, iar un tânăr poate obține acest statut doar după ce realizează o practică îmbarcată de 12 luni, însă pentru acest lucru, studentul are nevoie de un carnet de marinar. El îl obține în timpul facultății și documentul are, la început, o valabilitate de doi ani. ”Statul ne-a permis să școlarizăm studenți străini, așa că ar trebui să avem și cum să le oferim statutul de marinar”, a spus prof. Panait. Situația a pornit din cauza hotărârii care reglementează procesul de eliberare a carnetelor de marinar, unde este precizat că ”Personalul navigant român este constituit din totalitatea persoanelor care au cetățenie română și care posedă un brevet și un certificat de capacitate, obținut în conformitate cu prevederile legale și care dă dreptul acestora să îndeplinească funcții la bordul navelor”. Mai mult, potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2009, carnetul de marinar este considerat echivalent al unui document de identitate.
HANDICAP LEGISLATIV Prorectorul UMC a precizat că, în momentul de față, instituția se află în fața unui handicap legislativ pe care statul trebuie să îl rezolve. UMC a solicitat mai multe informații Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a transmis că acest carnet de marinar nu este un act de identitate. ”Statul trebuie să își alinieze legislația, pentru că un document ne dă nouă dreptate și altul dă dreptate Ministerului Transporturilor”, a spus prof. Panait. El a precizat că, potrivit procedurii, UMC a solicitat către ANR eliberarea carnetelor de marinar pentru trei studenți egipteni, ANR având competența de a decide dacă eliberează sau nu actele. De altfel, potrivit jurnalul.ro, într-un document al Inspectoratului General pentru Imigrări se precizează că, ”la solicitarea UMC, ANR a emis carnete de marinar studenților străini aflați în curs de educare, în vederea accederii acestora la brevetele maritime. În opinia Ministerului Transporturilor, un carnet de marinar nu poate fi emis unui cetățean aflat la studii în România”. În replică, directorul ANR, Dumitru Catană, a declarat, pentru ”Telegraf”, că din 2013 nu a fost eliberat niciun carnet de marinar pentru studenți străini.
”În 2013 au fost eliberate șase carnete pentru studenți străini care au fost anulate imediat, pentru că nu îndeplineau condiția pentru a obține actul. În acest an, UMC a solicitat eliberarea carnetelor pentru doi sau trei studenți egipteni, însă ANR nu a acordat documentele cerute”, a precizat Catană. El a adăugat că în această situație a făcut corespondență cu MAE și cu Ministerul Afacerilor Interne. ”De la MAE am primit acordul pentru eliberarea documentelor, însă MAI nu ne-a dat permisiunea să emitem carnetele, așa că nu s-au eliberat actele”, a precizat Catană.
CE FAC STUDENȚII STRĂINI ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE? Studenții străini care se formează în instituția de învățământ superior din România au la dispoziție o singură variantă. ”După ce urmează cursurile în România, tinerii trebuie să meargă la Autoritatea Maritimă din țara de proveniență, care le eliberează carnetul de marinar. În baza lui, studenții se pot adresa ulterior ANR pentru înscrierea la examenul pentru obținerea brevetului”, a explicat directorul ANR.