Și-a făcut casă în România din ajutoarele britanice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rețeta "succesului"

Și-a făcut casă în România din ajutoarele britanice

Eveniment 09 Decembrie 2014 / 00:00 1196 accesări

Nici nu-i de mirare că exodul imigranților din Bulgaria și România i-a băgat în sperieți pe britanici, de la primar la prim-ministru. Un doljean de etnie rromă, care a petrecut aproape un an în Marea Britanie, s-a întors recent în țară, unde arată ce bine i-a mers peste hotare și cum și-a construit o casă cu banii strânși din pomana Guvernului de acolo. Ion Lazăr are 36 de ani și poate fi ușor considerat un etalon al celor ce se descurcă din mila altora. Omul și-a luat destinul în mâini și a plecat pe meleaguri străine, unde s-a îndeletnicit cu ce știa el mai bine: colectarea și vânzarea de fier vechi. El spune că nu a plătit taxe în Regatul Unit, deoarece câştiga prea puţin, dar, în schimb, a pretins ajutoare sociale în valoare de 1.700 de lire sterline pe lună.

UN OM DE SUCCES Jurnaliștii din Marea Britanie au făcut un drum până în comuna Argetoaia, din Dolj, să vadă cu ochii lor și să imortalizeze „bunăstarea” olteanului asistat social din banii contribuabilului britanic. Ion Lazăr povestește că a ajuns în Regatul Unit împreună cu alţi cinci imigranţi, în ianuarie 2014, odată cu ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru români și bulgari. În aprilie, el a apărut într-un documentar difuzat de Channel 5, care urmărea viaţa imigranților nomazi din Marea Britanie. El dezvăluia atunci că intenţionează să strângă banii din ajutoarele sociale pentru a-i duce acasă la familia sa. „Ştiu că este foarte, foarte uşor să iei ajutoare în Anglia... Îmi dă o casă gratuit, îmi dă bani, îmi dă de toate”, declara el. „Sunt foarte fericit pentru că în Anglia am făcut aceşti bani fără efort. Mulţumesc, Anglia! Am tot ce îmi trebuie acum. Cred că în doi sau trei ani voi face 60.000 de lire sterline, poate şi mai mult”, se laudă, acum, Lazăr. În zece luni cât a stat în Marea Britanie, Lazăr a economisit 14.000 de lire sterline pentru a-şi construi casa mult visată.

AC DE COJOCUL PROFITORILOR. Povești de succes precum cea a lui Ion Lazăr l-au determinat pe premierul David Cameron să ceară Legislativului de la Londra înăsprirea măsurilor de acordare a asistenței sociale pentru imigranți. Inițiativa i-a atras lui Cameron o mulțime de antipatii, în special în interiorul Uniunii Europene. Planul premierului prevede introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranții să poată avea acces la anumite avantaje, precum reduceri de taxe sau locuințe sociale. Măsura îi vizează în primul rând pe muncitorii slab pregătiți veniți mai ales din România și Bulgaria. Un imigrant nu ar trebui să vină în Marea Britanie fără o ofertă de loc de muncă și i se va cere să părăsească țara după șase luni dacă nu și-a găsit de lucru.

Taguri articol


12