Și-a luat cetățenie română doar pentru a fi... mobilă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Riscă să rămână moldoveancă

Și-a luat cetățenie română doar pentru a fi... mobilă!

Monden 06 August 2014 / 00:00 462 accesări

GURA BATE FUNDUL Irina Tarasiuc, o cântăreaţă din R. Moldova care a obţinut recent cetăţenia română, a afirmat, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, că, pentru ea, paşaportul românesc este... doar o viză. Mesajul este un răspuns la remarca unui tânăr care îi reproşează că, deşi se consideră moldoveancă, a obţinut cetăţenia română. ”Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză, şi nu o cetăţenie. Doar o metodă ca să fiu mobilă. Eu sunt moldoveancă”, a scris cântăreaţa în limba rusă. ”Şi punctum. Dacă ceva nu-ţi place”, a continuat aceasta în limba română scrisă, însă, cu grafie chirilică. Afirmaţia acesteia, care nu mai apare pe pagina ei de Facebook, a stârnit numeroase comentarii.

ACTIVISM PE FACEBOOK Tânărul care a generat reacţia Irinei Tarasiuc a creat, sâmbătă, un grup pe Facebook denumit ”Irina Tarasiuc fără viză!”. Primul mesaj postat de acesta este o captură de ecran cu afirmaţia cântăreţei. Ieri, grupul avea deja 703 membri. Pe aceeaşi reţea de socializare a fost creat şi un eveniment, denumit ”Irina Tarasiuc merită o lecţie!”, care prezintă o copie a ordinului privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române pentru 319 persoane, datat 13 iunie 2014. Pe listă apare şi numele cântăreţei. Într-o încercare de calmare a spiritelor, aceasta a postat o fotografie pe pagina de Facebook, însoţită de mesajul: ”Pe pământ există doar o singură naţionalitate, şi anume să fii om. Oamenilor uneori le este foarte greu să fie pur şi simplu oameni”.

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a luat act de afirmaţiile Irinei Tarasiuc şi va verifica îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei române. ANC precizează că mai mulţi cetăţeni români au transmis în scris petiţii prin care doresc să afle poziţia autorităţii în ceea ce priveşte această speţă. Potrivit Legii 21/1991, retragerea cetăţeniei române se poate face în cazul în care o persoană aflată în străinătate săvârşeşte fapte deosebit de grave, prin care lezează interesele statului sau prestigiul României, ori se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care țara a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război. Cetăţenia română poate fi pierdută şi dacă a fost obţinută prin mijloace frauduloase. Retragerea cetăţeniei se mai poate face și dacă o persoană este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională. Orice autoritate sau persoană ce are cunoştinţă de existenţa unui motiv pentru retragerea cetăţeniei române poate sesiza, în scris, Comisia pentru Cetăţenie, având obligaţia să prezinte dovezile de care dispune. Preşedintele Comisiei stabileşte un termen la care se va dezbate sesizarea de retragere, dispunând și solicitarea punctului de vedere al autorităţilor competente cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei şi invitarea persoanei care a formulat sesizarea, precum şi a oricărei persoane care ar putea da informaţii utile soluţionării cererii. Totodată, este citată persoana în cauză. În cazul în care constată îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor legale de retragere a cetăţeniei române, comisia va propune ANC aprobarea retragerii cetăţeniei române sau respingerea sesizării.

Taguri articol


12