”Eventuala aderare a Georgiei şi Ucrainei la NATO ar fi de natură să slăbească securitatea Europei unite, în loc să o consolideze”, a declarat fostul cancelar german Gerhard Schroeder, aflat într-o vizită la Kaliningrad. Preşedinţii ucrainean şi georgian, Viktor Iuşcenko şi Mihail Saakaşvili, susţin energic intrarea ţărilor lor în Alianţa Nord-Atlantică, aceasta considerînd că demersul este prematur pentru moment. În decembrie 2008, şefii diplomaţiilor celor 26 de state membre ale Alianţei au decis să nu includă cele două ţări foste sovietice în Planul de Acţiune pentru Aderarea (MAP) la NATO, aşteptînd ca ele să îndeplinească criteriile necesare. A fost adoptată o decizie alternativă, care urmăreşte să intensifice activităţile comisiilor Ucraina-NATO şi Georgia-NATO, în vederea asocierii celor două state la planuri naţionale anuale. Cu toate acestea, secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, a subliniat că toate deciziile de la summit-ul NATO de la Bucureşti, din aprilie 2008, rămîn valabile, iar Ucraina şi Georgia vor adera într-o zi la NATO.
”Cînd NATO organizează manevre în Georgia, unde cu puţin timp în urmă, războiul a făcut ravagii şi cînd înţelegem cine a declanşat acest război, acest lucru ar putea fi catalogat drept o prostie”, a remarcat Gerhard Schroeder, numindu-l pe liderul georgian un ”veritabil aventurier”. La 18 mai, la baza militară de la Vaziani, în apropiere de Tbilisi, s-a încheiat prima etapă a manevrelor multinaţionale desfăşurate de NATO sub numele de cod Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09 în cadrul programului său Parteneriat pentru Pace (PPP), al Dialogului Mediteranean şi al Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul (ICI). Încă de la început, Moscova şi-a exprimat dezacordul faţă de exerciţiile desfăşurate de NATO în Georgia, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, calificîndu-le drept o ”provocare grosolană”. Pe de altă parte, Tbilisi susţine că, în calitate de stat independent, Georgia are dreptul să organizeze pe teritoriul ei orice fel de exerciţii doreşte.
Moscova îşi va revizui programul de manevre militare prevăzute pentru luna iunie, în Caucazul rusesc, în contextul exerciţiilor pe care NATO le desfăşoară în prezent în Georgia, a declarat, marţi, un oficial de rang înalt din Ministerul rus al Apărării. Potrivit oficialului de la Moscova, aceste manevre vor fi destul de importante, comparabile cu cele desfăşurate în timpul erei sovietice. Vor participa aproape toate brigăzile din regiunea militară a Caucazului de Nord, precum şi efective din alte regiuni ruseşti, a afirmat el. Exerciţiile se vor derula pe parcursul mai multor etape, pe teritoriul ansamblului zonei militare a Caucazului de Nord, a precizat primul adjunct al ministrului Apărării.
Între timp, negocierile de la Geneva, între Rusia şi Georgia, au fost reluate marţi, în prezenţa tuturor participanţilor prevăzuţi, în urma unor divergenţe provocate de plecarea delegaţiei ruse. Delegaţia rusă a părăsit, luni, negocierile desfăşurate din octombrie pe tema securităţii şi a problemelor umanitare din Caucaz, în urma conflictului din august 2008, dintre Moscova şi Tbilissi. Oficialii şi-au justificat decizia prin absenţa unuia dintre participanţi, Abhazia, una din republicile separatiste georgiene pro-ruse, alături de Osetia de Sud şi prin aşteptarea publicării unui raport ONU cu privire la monitorizarea activităţii observatorilor acestora din Georgia şi din Abhazia.