”Aderarea României la Schengen trebuie abordată echitabil”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eterna poveste

”Aderarea României la Schengen trebuie abordată echitabil”

Externe 06 Iulie 2011 / 00:00 613 accesări

Aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie abordată echitabil, fără modificarea regulilor în timpul negocierilor, a arătat, ieri, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygie, într-o întrevedere cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Şeful diplomaţiei române l-a primit pe ambasador în vizită de prezentare şi s-a referit la obiectivul României de aderare la Schengen în 2011, precizând că Bucureştiul contează pe susţinerea fermă din partea Poloniei în concretizarea acestui proiect. Ambasadorul polonez a transmis întreaga deschidere şi angajamentul ferm al Varşoviei pentru promovarea intereselor comune reflectate în cadrul declaraţiei comune şi Planul de Acţiune privind parteneriatul strategic româno-polonez. Baconschi a evocat relaţia de parteneriat strategic dintre România şi Polonia, bazată pe viziuni convergente şi poziţii comune în dosare de interes european şi internaţional. Preluarea de către Polonia a preşedinţiei Consiliului UE, la 1 iulie 2011, potenţează valenţele relaţiei bilaterale, oferind oportunităţi de cooperare aprofundată în domenii esenţiale pentru procesul de integrare europeană, precum cadrul financiar multianual post-2013, guvernanţa economică sau procesul de extindere a UE.

COMISARUL EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ, DACIAN CIOLOŞ, A AFIRMAT IERI CĂ EXISTĂ, CU SIGURANŢĂ, STATE UE CARE SE VOR UITA PE RAPORTUL PE MCV AL ROMÂNIEI, ÎNAINTE DE VOTUL PENTRU SCHENGEN. ”CRED CĂ NU EXISTĂ NICIO ÎNDOIALĂ CĂ ROMÂNIA ŞI BULGARIA SUNT PREGĂTITE TEHNIC SĂ ADERE LA SCHENGEN DAR DECIZIA CONSILIULUI EUROPEAN E POLITICĂ”, A DECLARAT CIOLOŞ.

Eurodeputaţii au aprobat, ieri, crearea unei agenţii care să gestioneze Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II), Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS), EURODAC (baza de date a amprentelor digitale ale solicitanţilor de azil), precum şi alte sisteme informatice. Agenţia ar trebui să-şi înceapă activitatea în vara anului 2012, la Tallin, în Estonia. SIS II este menit să contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate în cadrul spaţiului de libertate, securitate şi justiţie al UE. VIS permite consulatelor şi altor autorităţi competente să facă schimb de informaţii privind vizele, pentru a facilita procedura de solicitare de viză, a preveni visa shopping, a contribui la lupta împotrivă fraudei, a facilita controalele la frontierele externe şi a acorda asistenţă în identificarea cetăţenilor ţărilor terţe. EURODAC este un sistem informatic ce facilitează instituirea unui mecanism de determinare a responsabilităţii privind solicitările de azil prezentate într-unul dintre statele UE.

Tot ieri, PE a votat reducerea cu 46 de milioane de euro a contribuţiei României la bugetul UE pe 2011. Suma totală ce va fi returnată statelor membre este de 4,54 miliarde de euro. Din acest total, 2,72 miliarde de euro sunt excedentele din programele implementate în 2010. Restul fondurilor provine din amenzi, dobânzi aplicate plăţilor întârziate şi surplusuri rezultate din diferenţele de curs valutar.



12