”Alegerile din Afganistan, o provocare căreia NATO îi va face faţă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Alegerile din Afganistan, o provocare căreia NATO îi va face faţă”

Externe 19 Martie 2009 / 00:00 380 accesări

”Alegerile prezidenţiale din Afganistan, care vor avea loc în această vară, constituie o provocare căreia îi vom face faţă”, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în timpul unei vizite în Afganistan. Alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc la 20 august, în vreme ce ţara este afectată de o insurgenţă sîngeroasă, în special în partea de sud şi cea de est, în pofida prezenţei a 75.000 de militari străini, majoritatea făcînd parte din Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO. ”Vom trimite militari suplimentari, înaintea, în timpul şi după alegeri, pentru a face faţă acestei provocări”, a adăugat Jaap de Hoop Scheffer, estimînd numărul acestor trupe suplimentare la patru batalioane, între 2.500 şi 4.000 de militari suplimentari. Jaap de Hoop Scheffer s-a deplasat în Afganistan la conducerea unei delegaţii alcătuite din membri ai celor 42 de ţări angajate în cadrul ISAF. Această misiune are loc cu puţin timp înaintea summit-ului NATO din Franţa şi Germania, de la 3 şi 4 aprilie, în parte consacrat Afganistanului.

În SUA, un grup de circa 15 congresmeni americani democraţi şi republicani i-au scris preşedintelui Barack Obama, pentru a-i cere să reevalueze noua strategie în Afganistan, care presupune trimiterea unor militari suplimentari. “Vă rugăm să reevaluaţi o astfel de escaladare militară”, au scris ei, afirmînd că trimiterea de noi trupe ar putea fi “contraproductivă”. “Sîntem de asemenea îngrijoraţi deoarece un eşec militar în Afganistan ar putea intensifica activitatea militară a Pakistanului. Acest lucru ar putea duce la o destabilizare periculoasă a regiunii şi ar spori ostilitatea faţă de SUA”, au adăugat congresmenii. Republicanul Ron Paul, unul dintre iniţiatorii acestui demers, a precizat, într-o conferinţă de presă, că “scopul acestei scrisori este de a încuraja prudenţa”. “O sporire a efectivelor militare nu este soluţia. Afganii nu au nevoie de mai multe distrugeri şi violenţă. Ei au nevoie de case, locuri de muncă şi educaţie”, a declarat, la rîndul său, democratul Dennis Kucinich.

Sprijinul americanilor pentru războiul din Afganistan a înregistrat o nouă scădere, în timp ce atacurile asupra trupelor SUA şi ale aliaţilor lor au ajuns la niveluri record, iar comandanţii cer efective suplimentare, arată un sondaj citat de “USA Today”. În cadrul sondajului USA Today/Gallup, 42% dintre respondenţi susţin că SUA au comis o greşeală, trimiţînd trupe în Afganistan, faţă de 30% în februarie. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat de la adresarea acestei întrebări pentru prima dată, într-un sondaj din noiembrie 2001, cînd coaliţia condusă de SUA a îndepărtat de la putere talibanii, care adăposteau terorişti al-Qaida implicaţi în atacurile de la 11 septembrie. În ianuarie 2002, 6% dintre respondenţi considerau războiul o greşeală. Numărul celor care sînt de părere că războiul se îndreaptă în direcţia bună s-a diminuat la 38% în ultimul sondaj, cel mai redus procentaj de la introducerea acestei întrebări, în septembrie 2006. Sondajul arată un nivel mai ridicat de optimism faţă de războiul din Irak, unde situaţia securităţii s-a îmbunătăţit.



12