”America nu îşi poate impune opiniile lumii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oare?!

”America nu îşi poate impune opiniile lumii”

Externe 01 Martie 2013 / 00:00 399 accesări

Noul secretar american al Apărării, Chuck Hagel, a apreciat miercuri, imediat după ce a depus jurământul la Pentagon, că ”America nu îşi poate impune opiniile lumii şi ar fi necesar să coopereze cu aliaţii săi”. În prima sa zi de muncă în noul post, după un parcurs către confirmarea sa în Senat presărat cu unele obstacole, acest veteran al Războiului din Vietnam nu şi-a trădat reputaţia de nonconformist reticent faţă de angajarea armatei americane în conflicte. În faţa unor oficiali civili şi militari, la Pentagon, Chuck Hagel a subliniat că SUA sunt o naţiune puternică, dar care nu pot să îşi atingă obiectivele fără să creeze alianţe puternice cu alte ţări. ”Am gândit întotdeauna că rolul Americii în lume este să antreneze lumea după ea. Nu ne putem impune opiniile lumii. Însă este necesar să ne implicăm în cazuri din lume. Nicio naţiune atât de mare ca America nu poate să facă totul singură. Trebuie să continuăm să ţesem legăturile puternice pe care le-am construit până în prezent”, a declarat Hagel.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou la declaraţiile preşedintelui Barack Obama care, la o zi după a doua învestire, a subliniat că doreşte să pună capăt unui deceniu de războaie în Irak şi Afganistan. Trupele americane s-au retras din Irak în 2011, iar aproximativ 66.000 de militari prezenţi în continuare în Afganistan urmează să părăsească această ţară până la sfârşitul lui 2014, o sarcină ce îi revine lui Chuck Hagel. Fostul senator republican din Nebraska (1997-2009), care îl înlocuieşte pe Leon Panetta în funcţia de secretar al Apărării, devine primul veteran din Vietnam care ocupă acest post. El va beneficia de aceeaşi susţinere bipartită în Congres ca şi predecesorii săi. După săptămâni de dezbateri provocate de critici din partea unor foşti colegi republicani ce i-au reproşat că nu este suficient de apropiat de Israel sau că este naiv în privinţa Iranului, Hagel a reuşit să depăşească o obstrucţionare istorică şi să fie confirmat în Senat. Imediat după confirmarea sa în funcţie, marţi, el a declarat că intenţionează să coopereze strâns cu Congresul ”pentru a se asigura că este păstrată cea mai puternică armată din lume şi că această mare naţiune este apărată în continuare”. Altă provocare cu care Hagel se va confrunta astăzi este tăierea automată drastică prevăzută la bugetul Apărării, din cauza lipsei unui acord în Congres între democraţi şi republicani.

NOI SANCŢIUNI Un proiect de extindere a sancţiunilor împotriva Iranului a fost depus miercuri la Camera Reprezentanţilor, repezentând o nouă iniţiativă ce urmăreşte descurajarea Teheranului în vederea obţinerii armei nucleare. Republicanii şi democraţii din cadrul Comisiei de Externe au redactat un text în care îl autorizează pe preşedintele SUA să aplice sancţiuni împotriva persoanelor care furnizează Iranului bunuri cruciale pentru funcţionarea economiei ţării. Sancţiunile vor fi similare celor implementate deja împotriva petrolului iranian. Ele ar putea viza entităţi ce exportă produse industriale strategice în Iran, cum ar fi echipamente miniere, electrice sau feroviare, potrivit unei evaluări de la caz de caz efectuată de preşedintele american. În prezent, Teheranul are libertatea să importe aceste bunuri de la numeroase ţări, cu excepţia SUA.

Parlamentarii americani lansează un îndemn UE şi BCE pentru a împiedica accesul Iranului la moneda euro şi a restrânge astfel capacitatea de import şi tranzacţionare pe pieţele mondiale. Noua iniţiativă coincide cu publicarea unui raport al administraţiei americane care confirmă că sancţiunile aplicate Iranului au afectat grav economia ţării, din cauza prăbuşirii exporturilor de petrol. Însă anunţarea proiectului de către parlamentari ar putea complica negocierile în curs între marile puteri din cadrul grupului 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China, plus Germania) şi Iran, care au început marţi, în Kazahstan.



12