”Bashar al-Assad să răspundă pentru crime de război”?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ONU ia atitudine

”Bashar al-Assad să răspundă pentru crime de război”?

Externe 18 Februarie 2013 / 00:00 348 accesări

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a afirmat sâmbătă că preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ar trebui judecat pentru crime de război şi a făcut apel la o acţiune imediată din partea comunităţii internaţionale, inclusiv o posibilă intervenţie militară. Navi Pillay şi-a reiterat apelul pentru ca preşedintele sirian să fie adus în faţa Curţii Penale Internaţionale, pentru a da socoteală pentru acţiunile forţelor sale în cadrul războiului civil care, potrivit ONU, s-a soldat cu circa 70.000 de morţi în 22 de luni de lupte. Marile puteri sunt împărţite în ceea ce priveşte modalităţile de a opri escaladarea violenţei din Siria, iar Consiliul de Securitate al ONU este puţin probabil să trimită acest caz la Haga, în faţa Curţii Penale Internaţionale, care nu este o formaţiune oficială a ONU. Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, Rusia şi China au acţionat ca nişte protectori ai Siriei în cadrul consiliului, blocând în repetate rânduri eforturile occidentale în vederea unor acţiuni mai hotărâte ale ONU, cum ar fi sancţiunile împotriva guvernului sirian.

SPRIJIN HEZBOLLAH Combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah participă la conflictul din Siria, de partea regimului Bashar al-Assad, susţin membri ai opoziţiei siriene. Conform Consiliului Naţional Sirian (CNS), membri ai Hezbollah au lansat, sâmbătă, un atac armat asupra a trei sate din regiunea Quseir, situată în apropiere de frontiera dintre Siria şi Liban. Mişcarea Hezbollah este şiită, la fel ca majoritatea sirienilor, în timp ce opoziţia siriană este preponderent sunnită. În octombrie 2012, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, declara că membri ai mişcării şiite luptă împotriva insurgenţilor sirieni, dar în mod individual. Doi libanezi, combatanţi din cadrul Hezbollah, au fost ucişi în luptele din Siria, alţi 14 fiind răniţi, a confirmat un lider al mişcării şiite libaneze. Declaraţiile intervin în contextul în care opoziţia siriană susţine că militanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah participă la conflictul din Siria, de partea regimului Bashar al-Assad.

PROTESTE ANTI-PATRIOT Sute de oameni au protestat sâmbătă, la Ankara, în două manifestaţii diferite, faţă de instalarea bateriilor de rachete Patriot şi faţă de susţinerea pe care China o acordă regimului Bashar al-Assad. Aproximativ 150 de activişti s-au adunat în centrul capitalei turce, pentru a denunţa instalarea sistemelor de rachete Patriot. Protestatarii au scandat: ”Alungaţi SUA şi NATO din ţara noastră!”. SUA, Germania şi Olanda au trimis în total şase baterii de rachete Patriot şi 350 de militari, în cadrul unei misiuni pentru contracararea eventualelor atacuri din Siria. O manifestaţie separată a avut loc în faţa ambasadei Chinei din Ankara, protestatarii cerând Beijingului să nu mai susţină regimul Bashar al-Assad.

ECHIPAMENT MILITAR CONFISCAT Material militar provenind din Rusia, cu destinaţia Siria, a fost confiscat pe o navă verificată în ianuarie în portul finlandez Vuosaari, la Heksinki, au anunţat, vineri, autorităţile vamale finlandeze. În cadrul unui control, inspectorii vamali au descoperit piese detaşate ale unor tancuri într-un container al navei M/S Finnsun. Conform informaţilor preliminare transmise de vameşi, containerul provenea din Rusia şi se îndrepta spre Siria. Unitatea criminalistică a autorităţilor vamale a deschis o anchetă pentru exportul ilegal de materiale militare. Anchetatorii au arestat deja patru suspecţi care fac parte din personalul navei M/S Finnsun. Proprietarul navei este Finnlines, una dintre cele mai mari societăţi de transport maritim din regiunea Mării Baltice, care face parte din Grupul Grimaldi. UE a interzis orice vânzare, furnizare, transfer sau export de arme în Siria.

Taguri articol


12