”Bazar european al spionajului în favoarea americanilor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Bazar european al spionajului în favoarea americanilor”

Externe 08 Martie 2014 / 00:00 616 accesări

UE a permis, sub presiunea americanilor, crearea unui adevărat bazar de spionaj, extinzând supravegherea în masă la nivelul tuturor cetăţenilor, a denunţat Edward Snowden într-o depoziţie pentru Parlamentul European (PE), care a dat-o publicităţii vineri.

”Una dintre activităţile esenţiale ale Diviziei pentru Afaceri Externe a NSA este să exercite presiuni sau să îndemne statele UE să-şi schimbe legile în vederea autorizării supravegherii în masă”, susţine Snowden într-o depoziţie scrisă pe care PE a dat-o publicităţii. Asemenea operaţiuni au fost efectuate în Suedia, Olanda sau Germania şi au avut ca rezultat ”crearea în secret a unor sisteme de supraveghere masivă”, avertizează fostul consultant în domeniul securităţii, răspunzând unor întrebări care i-au fost adresate în scris de către Comisia pentru Libertăţi Civile din cadrul PE. Snowden incriminează dreptul pe care Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi-l rezervă de a spiona cetăţeni ai unor state partenere ale SUA, fără să le informeze. El subliniază că acest lucru le permite statelor respective să invoce, în faţa opiniei publice, faptul că nu sunt la curent cu asemenea acţiuni. În opinia lui Snowden, ”rezultatul este un bazar european în care statele membre acceptă să cedeze în mod individual NSA drepturi despre care se presupune că sunt limitate, dar care, în final, îi permit agenţiei americane să plaseze un mozaic de supraveghere în masă asupra ansamblului cetăţenilor obişnuiţi”. Snowden îi îndeamnă pe eurodeputaţi să acţioneze cu scopul de a-i împiedica pe spioni să dicteze politica statelor UE. ”Vestea bună este că există o soluţie: slăbiciunea supravegherii în masă este că poate deveni rapid prea costisitoare prin schimbarea normelor tehnice, odată cu generalizarea criptării”, adaugă el.

La finalul unei anchete de şase luni cu privire la supravegherea în masă practicată de americani, dezvăluită de Snowden, PE urmează să se pronunţe, săptămâna viitoare, asupra unui proiect de raport care preconizează suspendarea SWIFT şi Safe Harbour, două acorduri importante în domeniul schimbului de date cu SUA. ”Va fi nevoie de cel puţin doi ani, dar şi de miliarde de dolari pentru ca SUA să amortizeze daunele provocate de dezvăluirile fostului angajat NSA, Edward Snowden, prin aşa-numitul scandal Datagate”, a declarat generalul Martin Dempsey în faţa unei comisii din Congresul SUA. Potrivit oficialului militar citat, mare parte din documentele divulgate de Snowden aveau legătură cu diverse operaţiuni militare, motiv pentru care a fost înfiinţată o comisie care să evalueze cât mai exact dimensiunea pagubelor provocate de fostul angajat al Agenţiei Naţionale pentru Securitate, NSA, şi modalităţile de depăşire a acestora.



12